Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nástrahy virtuální komunikace

JIČÍNSKO - Přednášky pro žáky základních škol 

Ilustrační foto PČRIlustrační foto PČR
Současné možnosti komunikačních technologií jsou stále dokonalejší. Generace dnešních školáků je běžně používá od nejútlejšího věku. S tím také souvisí nutnost preventivně upozorňovat i mladší ročníky dětí na nebezpečí virtuální komunikace.
Na tuto problematiku byla zaměřena i přednáška, která se uskutečnila v úterý 20. března dopoledne pro žáky páté třídy II. Základní školy Jičín. Pracovník Preventivně informační skupiny Jičín dětem vysvětlil základní rozdíly mezi šikanou a kyberšikanou. Aby přítomní pochopili, jaké nebezpečí jim může hrozit v případě, že se v reálném světě rozhodnou pro schůzku s „kamarádem“ z virtuálního prostředí, využili jeden z příběhů ze „Sešitu plného průšvihů“, ve kterém je takový příběh názorně popsán. V tomto případě vše dopadlo dobře a agresor skončil v rukách strážců zákona. Pokud se ale nebudeme řídit základními pravidly opatrnosti, může to pro nás mít nedozírné následky.
Obdobná beseda proběhla také ve čtvrtek 22. března. Policejní budovu v Jičíně navštívili žáci šesté třídy Základní školy Bodláka a Pampelišky Veliš, kdy pro druhý stupeň mají budovu v obci Kozojedy. Děti nejdříve viděly filmovou projekci příběhů z projektu „Seznam se bezpečně“. Preventista následně vše ještě doplnil komentářem k jednotlivým příběhům. Návštěvníci se také dozvěděli odkazy, kde se mohou dozvědět další podrobnosti k této problematice. Při besedě měli žáci možnost nahlédnout i do informačních materiálů, které vznikly v rámci preventivního projektu „E-bezpečí“.
V samém závěru zůstalo i dostatek času na prohlídku policejní budovy, která dětem ukázala a přiblížila odpovědnou práci strážců zákona.
Fotogalerie ke shlédnutí ZDE:  
 
Více informací na: www.seznamsebezpecne.cz
                                 www.e-bezpeci.cz
Partneři: http://www.kr-kralovehradecky.cz/
por. Bc. Petr Janda
22. 03. 2012
 

vytisknout  e-mailem