Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Našli urny

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policisté hledají pozůstalé, kterým by urnu předali.  

 

V letošním roce se policisté na Uherskohradišťsku zabývají už třetím případem nálezu urny s lidskými ostatky. Nálezci se vždy zachovali tak, jak by měli: oznámili a předali nález na policii nebo obecní úřad. Neoprávněným otevřením urny s lidskými ostatky nebo jiným protizákonným nakládáním s lidskými ostatky, by se nálezci vystavili podezření ze spáchání trestného činu hanobení lidských ostatků, za který zákon ukládá až dvouleté vězení.

Už více než týden je na policejním oddělení v Uherském Brodě urna s ostatky ženy ze Slovenska. Policisté schránku převezli z prostor autobusového nádraží 16. září večer, kde ji našel náhodný chodec a zavolal na linku 158. Ze štítku na urně přečetli, že by se mělo jednat o ostatky ženy, která zemřela vloni v březnu ve věku šestaosmdesáti let. Uherskobrodští policisté začali hledat pozůstalé příbuzné, kterým by mohli ostatky předat.

V úterý 24. září dopoledne se buchlovičtí policisté dozvěděli o další urně, která není pozůstalými uschována nebo pohřbena. Nový majitel domu v Břestku našel urnu při vyklízecích pracích. Tento nález předal pracovníkům úřadu městyse Buchlovice, kteří o tom vyrozuměli policisty. Podobný nález si mezi sebou už policisté a buchlovičtí radní předávali na jaře. Tehdy urnu s ostatky předávali policisté jako nález, o který nikdo nestojí. Schránku policistům odevzdal člověk, který ji náhodou nalezl nedaleko silnice I/50 protínající Buchlovské hory. Policistům se sice podařilo zjistit jediného relevantního člověka, který by se měl o urnu postarat. Byl jím vzdálený příbuzný, ale o ostatky nejevil zájem, a tak je policisté předali buchlovickým úředníkům.

Pokud by kdokoliv našel urnu nebo jiné lidské ostatky, ať o tom neprodleně vyrozumí policisty prostřednictvím linky 158.


 

25. září 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem