Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Násilníky vykazovali jednoho za druhým

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policisté vyjížděli ke čtyřem případům nebezpečného vyhrožování.  

 

Žena středního věku zřejmě šest let snášela útisk ze strany svého manžela, s nímž bydlí v bytě v Uherském Brodě. Psychické a fyzické napadání dosáhlo v pátek 9. září z jejího podhledu vrcholu, a tak se konečně odhodlala udělat krok k nápravě velmi těžké životní situace. O vyhrožování zabitím, zbitím, napadání fackami a pěstmi i vyhrožování s kuchyňským nožem v ruce se svěřila pracovnicím intervenčního centra ve Zlíně a policistům v Uherském Brodě. Odbornice v intervenčním centru jí začaly pomáhat v prvních fázích směřujících ke změně a policisté začali jejich soužití řešit z trestně-prvního pohledu. Pětačtyřicetiletého muže vykázali na deset dní z domu a začali prověřovat okolnosti spáchání trestného činu nebezpečné vyhrožování, za což podezřelému násilníkovi hrozí až rok vězení.

Ve stejný den, jen o několik hodin později, vyjížděli policisté do bytu v Uherském Hradišti, v němž se v noci a přes den odehrávaly násilné situace. Devětadvacetiletý opilý muž v noci fyzicky napadal svou mladší přítelkyni, které se podařilo utéct do koupelny a zamknout se. Následně se jí podařilo z bytu utéct. Po poledni se ale do bytu vrátila a celá situace se téměř opakovala. Naštěstí se jí znovu podařilo utéct, to už ale zavolala o pomoc. Násilníka, který se při útoku zranil o skleněné dveře, které rozbil, policisté vykázali na deset dní ze společného obydlí. Navíc mu sdělili, že je podezřelý ze spáchání trestného činu nebezpečné vyhrožování. Útoků se měl dopouštět minimálně posledního čtvrt roku.

V sobotu po deváté hodně večer vyjížděla hlídka hradišťských policistů do obce poblíž Uherského Hradiště, kde byl již zpacifikován další násilník. Devětačtyřicetiletý muž ze Vsetínska byl na návštěvě, přičemž napadl o pár let mladšího muže. V domě popadl židli a snažil se jí známého udeřit. Ten to ale další židlí vykryl. Útočník ovšem popadl nůž na maso a řítil se na něj se slovy: „Já tě bodnu, zabiju tě!“ Napadanému muži se útok podařilo odrazit a vyběhl z domu. Ale útočník běžel za ním a hodil po něm nůž. Naštěstí se netrefil a napadaný muž se otočil a násilníka zpacifikoval. Policisté, kteří byli voláni na místo, násilníka zadrželi a eskortovali do policejní cely. Po výsleších mu sdělili podezření ze spáchání trestných činů nebezpečné vyhrožování a ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, za což mu ze zákona hrozí až tři roky vězení.

Ke čtvrtému případu nebezpečného vyhrožování vyjížděli hradišťští policisté v neděli 11. září odpoledne do obce na Uherskohradišťsku. Šestašedesátiletý muž držel jednou rukou svého syna a v druhé ruce měl nůž, s nímž mu vyhrožoval zabitím. Incidentu se podařilo zabránit útočníkově manželce. Přivolaní policisté opilého násilníka zadrželi a poté zjistili, že zdražený starší muž takto své blízké slovně i fyzicky napadal již několik měsíců. Násilník je podezřelý ze spáchání trestného činu nebezpečné vyhrožování, za což mu v jeho případě hrozí až tři roky vězení.

 

12. září 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem