Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Násilníci a agresoři

Karvinsko - policisté v posledních dnech řešili několik závažných skutků 

Policisté za uplynulé dny přijali několik oznámení o nebezpečném vyhrožování, vydírání či fyzickém napadení.

Havířov

V uplynulém týdnu, jednoho dne v podvečer, podezřelý muž bouchal a kopal do vstupních domu. Jeho příbuzní ze strachu neotevřeli. Muž začal křičet a vyhrožovat zabitím. Lidé z domu před agresorem utekli přes sklep ven a přivolali policisty. Muž byl na místě zadržen a pro svou zjevnou podnapilost převezen na protialkoholní záchytnou stanici. Prověřováním se zabývají policisté služby kriminální policie a vyšetřování. K poslednímu incidentu přibyly další jeho skutky. Před časem násilník několikrát požadoval po své matce peníze. Po odmítnutí vyhrožoval odcizením hodnotných věcí, pokud peníze nedostane. Většinou peníze dostal. Když ne, doma si něco vzal a zastavil v zastavárně.

Komisař proti muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání přečinu krádež, nebezpečné vyhrožování a vydírání.

 Takového jednání se dopustil i přesto, že v posledních třech letech byl za takový čin Okresním soudem v Karviné, pobočka Havířov, potrestán trestem odnětím svobody. Jeho trestní rejstřík obsahuje celkem 19 záznamů. Policejní komisař podá návrh vazebního stíhání.

Karviná

Ve středu večer jsme přijali oznámení o hádce na ulici mezi starší ženou a mladším mužem. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že 35letý muž velmi vulgárně nadává a vyhrožuje své matce, po které požaduje peníze. Žena policistům sdělila, že tyto výhrůžky nejsou ojedinělé. Policisté násilníka zadrželi. Po procesních úkonech komisař proti muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání přečinu vydírání a přečinu týrání osoby ve společném obydlí.

Za vinu je mu kladeno, že od února v bytě denně požaduje po své matce finanční prostředky na koupi cigaret a návykových látek. Své požadavky umocňuje hrozbami, útočným postojem, zatínáním pěstí, ponižováním, vulgárními nadávkami, pliváním. Jeho agresivní chování se postupně stupňuje, žena pachateli pod tíhou trvalého ponižování a útrap předala nejméně 15 000 Kč. Obviněný muž byl v minulosti již 13x soudně trestán. Teď je ohrožen trestem odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta.

Komisař podal podnět na jeho vazební stíhání, během dnešního dne soud bude o návrhu rozhodovat.

Další případ agresivního chování řešili policisté Obvodního oddělení Karviná 1 před ubytovnou na karvinské Nádražní ulici. Podezřelý 25letý mladík nejprve pěstmi do obličeje napadl 29letého mladíka, přitom mu opakovaně vyhrožoval smrtí. Se slovy: „Já tě zabiju.“ s vystřelovacím nožem v ruce, šel proti staršímu mladíkovi. U poškozeného takovéto chování vzbudilo důvodnou obavu o svůj život. Agresor byl na místě zadržen policisty a převezen na policejní služebnu. Po procesních úkonech mu bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu nebezpečné vyhrožování a výtržnictví.

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, komisař

skupina tisku a prevence Karviná

zpravodajství 15. července 2016
 

vytisknout  e-mailem