Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Našel a poctivě odevzdal

VYŠKOV: Mobilní telefon jsme vrátili zpět majitelce. 

Čas od času se i policisté setkají s lidmi, kteří přijdou poctivě odevzdat nalezené věci. K poslednímu případu došlo minulý týden. Muž z Vyškovska si všiml v Brněnské ulici na trávníku pohozeného mobilního telefonu. Přístroj vzal a donesl na policii. Policisté na vyškovském obvodní oddělení dohledali majitelku a té ztracenou věc předali. Ženě, jak uvedla, mobil s největší pravděpodobností vypadl při vysedání z vozidla.

Zdaleka nešlo o první případ poctivého nálezce, se kterým jsme se ve Vyškově setkali. V létě loňského roku odevzdala Vyškovanka na policii deset tisíc korun, které našla nevyzvednuté v bankomatu.

Koncem roku 2017 si všiml mladý muž z Vyškova v nákupním vozíku zapomenuté taštičky s peněženkou. V peněžence bylo přes čtyři tisíce korun, slevové karty, senior pas a drobnosti. Vše poctivý nálezce odevzdal na policii. I v minulosti nám lidé přinesly nalezené peněženky i mobilní telefon, který tehdy zapomněl majitel na toaletě v obchodním domě.

V této souvislosti stojí za připomenutí, že nález bychom  dle zákona měli, pokud je to možné, vrátit vlastníkovi. Jestliže nevíme, komu věc patří, měli bychom ho odevzdat na obecním nebo městském úřadě. V opačném případě mohou přijít potíže. Pokud se majitel obrátí na policii a škoda je minimálně pět tisíc korun, policisté případ řeší jako trestný čin zatajení věci. Na to doplatil například muž zde.

por. Mgr. Alice Musilová, 1. 3. 2019

vytisknout  e-mailem