Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nasazení policistů do operací FRONTEX

Ve druhém čtvrtletí vyšleme další policisty. 

Druhé čtvrtletí roku 2017 s sebou přinese výjezd celkem 50 policistů do nejrůznějších operativních aktivit Frontexu na vnějších hranicích EU. Jedná se z tohoto pohledu o „nejaktivnější“ období celého roku 2017.

Itálie - Dne 4. dubna odlétá skupina sedmi policistů na ostrov Lampedusa, kde budou působit v rámci dvouměsíční mise Frontexu v místním záchytném zařízení pro migranty (Hotspot). Budou zde provádět úkony spojené s registrací, ztotožňováním a vytěžováním zadržených migrantů. Tato skupina policistů bude vystřídána dalšími šesti policisty, kteří budou dále pokračovat ve stejných úkonech v tomto Hotspotu během dalších dvou měsíců.

Řecko – Dne 10. dubna odlétá skupina šesti policistů na řecký ostrov Lesbos, kde budou působit v rámci dvouměsíční mise Frontexu v záchytném zařízení pro migranty (Hotspot). Budou zde provádět úkony spojené s registrací, ztotožňováním a vytěžováním zadržených migrantů Tato skupina policistů bude vystřídána dalšími šesti policisty, kteří budou dále pokračovat ve stejných činnostech v tomto Hotspotu po dobu dalších dvou měsíců. Dále na pozemní hranici mezi Řeckem a Makedonií vyšleme skupinu pěti policistů. I tentokrát se jedná o periodu dvou měsíců. Tito policisté se zde budou podílet na ostraze vnější pozemní ranice EU za využití dvou hlídkových vozidel. Dne 19. dubna 2017 bude navíc do stejné oblasti vysláno speciální vozidlo vybavené termovizní technikou se čtyřčlennou posádkou. Délka této mise bude 65 dní.

Německo (Frankfurt), Francie (Marseille) a Portugalsko (Lisabon) – Tři specialisté na cestovní doklady budou vysláni na měsíční mise na tři mezinárodní letiště, kde budou vykonávat úkoly odpovídající jejich specializaci a příslušnému operačnímu plánu.

Maďarsko – Dne 25. dubna 2017 odjíždí na pozemní hraniční přechod Tompa (HUN-SRB) jeden specialista na odcizená vozidla a cestovní doklady. Zde bude působit dva měsíce.

Bulharsko – Dne 29. března 2017 odjela skupina šesti policistů, která se bude podílet na ochraně tzv. zelené hranice mezi Bulharskem a Srbskem za využití třech hlídkových vozidel. Tato skupina členů národního týmu EBCGT bude i v tomto regionu nahrazena šesti svými kolegy na další dvouměsíční misi.

Již v prosinci jsme vás informovali o 5. setkání národního týmu Evropské pohraniční a pobřežní stráže FRONTEX.

O dalším vyslání do operací FRONTEX vás budeme včas informovat.

4. dubna 2017
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem