Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nasazení AKT na opatření EURO 2012

Také policisté z antikonfliktního týmu KŘP Moravskoslezského kraje již ve druhém turnusu (proběhl 12. června 2012) pomáhali nejen polským policistům, ale především českým návštěvníkům fotbalového mistrovství v polské Wroclawi. Svými dovednostmi a zkušenostmi jsou vítanými posilami polské policii ve společných hlídkách. 

Hlavním úkolem policistů AKT je komunikace s fanoušky a pomoc s překonáváním jazykové bariéry mezi českými fanoušky a polskými policisty. V jednotlivých opatřeních se střídá vždy dvanáct členů AKT, kteří do Polska společně vyjíždějí s dalšími policisty speciální pořádkové jednotky a policisty obvodních oddělení KŘP Moravskoslezského kraje.
 
„Jsme rozmístěni v prostoru fotbalového stadionu, na vlakovém nádraží a také ve fanzóně Strefa Kibica wroclavského náměstí. Náročná služba přinesla již několik okamžiků, při nichž jsme museli řešit vzniklé situace. Mnozí čeští fanoušci s povděkem přivítali naši účast na tomto mistrovství - a mnohdy jí byli překvapeni. Byli rádi, že vidí české policisty a také se na nás obraceli o pomoc, radu a informace. Všichni nasazení policisté tak přispěli k doposud hladkému průběhu vzájemných fotbalových utkání ve Wroclawi. Uvidíme, co nás ještě potká při posledním utkání s Polskem. Doposud jsme pomáhali například při pátrání po ztraceném českém fanouškovi, poskytovali jsme pomoc zraněnému při potyčce mezi ruskými a polskými fanoušky a zprostředkovávali jsme také několikrát komunikaci při krádežích a ztrátách dokladů. Několik opilých českých fanoušků bylo také díky naší přítomností zachráněno před umístěním na záchytnou stanici. Samozřejmostí bylo poskytování informací v oblasti dopravy a informací spojených se samotným mistrovstvím. Logistické zajištění je na vysoké úrovni. Je vidět, že podmínky k samotnému vyslání i účasti bylo vedením policie výborně vykomunikováno. Polští kolegové se o nás starají. Naší přítomnost si pochvalují a vidí v nás oporu."
    
 
 
por. Mgr. Petr Gřes
AKT KŘP Moravskoslezského kraje
15.06.2012

vytisknout  e-mailem