Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nárůst krádeží jízdních kol

Jízdní kola za více než sto padesát tisíc změnila během dvou měsíců majitele. 

Mezi časté oznámení občanů policisté Obvodního oddělení řadí krádeže jízdních kol.  S příchodem teplého počasí každoročně roste zájem o tento dopravní prostředek. Ztrácí se kola po celém městě (ul. Tržní, Krále J. z Poděbrad, ul. Dubského, sídliště Mír, ul. Čelakovského, Podskalí, obchodní zóna Katovická, v prostoru před plaveckým stadionem), kola odstavená, uzamčená na ulici, ve sklepech, kolárnách obytných domů.
 
Od poloviny dubna do 15. června 2011, během dvou měsíců, odcizili pachatelé ve Strakonicích celkem 15 jízdních kol za více než 150 tisíc korun.  Předmětem zájmu zlodějů jsou kola všech značek a provedení. Ztrácí se kola hodnotná, která podle slov policistů, rozhodně ve Strakonicích nekončí. Nejdražší jízdní kolo je v hodnotě několik desítek tisíc korun, které zmizelo ze sklepa v ulici Dubského ve Strakonicích.
 
S ohlédnutím několik let nazpět, je možné zmínit místa, kde každoročně dochází ke krádežím kol.  Jsou jimi prostor před plaveckým stadionem, kde mají přes léto zloději opravu na výběr, a prostor kolem řeky Otavy, okolí kempu Podskalí. Policisté Obvodního oddělení Strakonice ve spolupráci se strážníky Městské policie Strakonice připravují na letní sezónu bezpečnostní opatření týkající se právě předcházení krádeží jízdních kol. Ale jen s pomocí, opatrností a důsledností samotných občanů můžeme zlodějům jejich počínání znepříjemnit a krádežím zamezit.
 
Každý cyklista by měl pamatovat na ochranu svého majetku a nedat tak žádnou příležitost zlodějům. Měli bychom své jízdní kolo na ulici vždy uzamknout bezpečnostním zámkem nejlépe k pevnému bodu – sloupu, stojanu a nevzdalovat se na příliš dlouhou dobu. Ani kolo uschované a uzamčené v kolárně či kočárkárně panelového domu není pokaždé v bezpečí. Obyvatelé domu by proto měli dbát na uzavírání vstupních dveří do domu, uzamykání společných prostor a podobně. Také častá kontrola těchto prostor je prevencí. Čím později majitel zjistí krádež kola, tím se snižuje šance na dopadení pachatele.
 
Pro ochranu existují také ochranné prvky, například mikročipy, jejichž umístění na sportovní vybavení zvýší šanci, že kolo nebude používat někdo jiný. Majitel si čipem označí své jízdní kolo, a do registru zadá své kontaktní údaje pro případ vrácení nalezeného kola.
 
Dojde-li přes veškerá bezpečnostní opatření ke krádeži vašeho kola, neprodleně ji ohlaste a neváhejte použít linku 158, snížíte tak náskok pachatele a jeho šanci, že zůstane nevypátrán.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
16. června 2011
 
 

vytisknout  e-mailem