Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Národní situační centrum ochrany hranic

Jedinečné pracoviště Policie ČR a Celní správy ČR zahájilo svou činnost. 


Dne 4. června 2019 byla za účasti pana ministra vnitra Jana Hamáčka, generálního ředitele Generálního ředitelství cel genmjr. Mgr. Milana Poulíčka a prvního náměstka policejního prezidenta brig. gen. Mgr. Martina Vondráška a dalších významných hostů slavnostně zahájena činnost Národního situačního centra ochrany hranic Ředitelství služby cizinecké policie, Policie České republiky.  Toto centrum představuje jedinečné centrum spolupráce policie a celní správy při ochraně hranic.

Spolupráce Policie ČR a Celní správy ČR plní v rámci centra požadavek na jednotnou správu hranic a komplexního řešení a pokrytí všech základní aspektů překračování vnějších hranic.

Centrum plní jednak národní, ale zejména pak evropské operační úkoly. Pro tyto účely je využíván evropský systém ostrahy hranic EUROSUR. Prostřednictvím tohoto systému se centrum podílí na vytváření společného evropského situačního obrazu. Vedle incidentů ze všech členských států schengenského prostoru poskytuje systém také možnost sdílet pozice sil a prostředků při společných operacích a vybrané analytické produkty vytvořené členskými státy a agenturou FRONTEX.

Zásadním partnerem pro činnost centra je pak Evropská pohraniční a pobřežní stráž (FRONTEX). FRONTEX metodicky koordinuje a spolupracuje se všemi situačními centry (jinak také „NCC“) v členský státech Evropské unie. V rámci agentury je pak partnerem zejména „Frontex situation centre“, které shodně jako národní centrum zabezpečuje nepřetržitý provoz evropského operačního centra.

Projekt „Národní situační centrum ochran hranic ISF/6/01“ je spolufinancován v rámci národního programu Fondu pro vnitřní bezpečnost. Vedle vytvoření nových moderních prostor centra bude v rámci projektu vytvořen také systém dohledu nad vzdušným prostorem (AGAS – Air Ground Analysis System) a datový sklad s pokročilými analytickými funkcemi.  Datový sklad bude následně sloužit pro účely zefektivnění a zpřesnění rozhodovacího procesu hraniční kontroly a odhalování osob a zboží na základě definovaných rizik.

 V rámci centra jsou také provozovány a spravovány vybrané informační systémy ochrany hranic jako je např. systém hraniční kontroly KODOX, systém předávání údajů o cestujících v letecké dopravě (IS OBZOR), systém eISY Mobilní bezpečné platformy a jiné.

4. června 2019
plk. Mgr. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

NSCOH (1)

NSCOH (1) 

Detailní náhled

NSCOH (2)

NSCOH (2) 

Detailní náhled

NSCOH (3)

NSCOH (3) 

Detailní náhled

NSCOH (4)

NSCOH (4) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem