Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Náročná služba operátorů - AKTUALIZACE

Policisté tísňové linky 158 řešili jen v Praze stovky škodních událostí 

Od ranních hodin operátoři tísňové linky 158 v Praze řešili v souvislosti s dnešními povětrnostními podmínkami hned několik stovek událostí. Pomáhali tak již přetíženým kolegům z ostatních tísňových linek a zejména hasičům. Policisté spolu se strážníky oznámení prověřovali a selektovali podle důležitosti. Mezi nejčastější události patřily pády stromů a větví, dopravních značení a reklam, rozbití nezajištěných oken a pády střešních krytin. Policisté a strážníci mnohé nebezpečné úseky komunikací a chodníků označovali policejní páskou. Některé oblasti si však vyžádaly úplné uzavření. Taková situace například nastala v Bartolomějské ulici a ulici Perlova nebo na Výstavišti či v ulici Janovského.

Ne všechna bezpečnostní opatření se však setkala s pochopením veřejnosti. Lidé často označená místa nerespektovali a zbytečně tak riskovali. V těch opravdu nejrizikovějších lokalitách proto zůstávali strážníci městské policie.

Policisté v této souvislosti zadokumentovali značné množství pojistných událostí a samotným poškozeným pomohli s potřebnou evidencí. Předpokládají však, že se jednalo jen o zlomek takových případů. Největší nápor policie očekává v následujících hodinách a během zítřka.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová - 29. října 2017

AKTUALIZACE 30. října 2017

Operátoři tísňové linky 158 přijali během včerejšího dne celkem 1 044 telefonátů a jejich kolegové ve službě prověřili a vyřešili celkem 915 událostí, což je zhruba dvojnásobný počet oproti standardu. Všechna pracoviště Integrovaného operačního střediska fungovala nepřetržitě a přijímala oznámení nejen z Prahy, ale i z dalších tří krajů, jejichž tísňové linky byly přetíženy.

Nespornou výhodou pražské policie jsou krátké dojezdové časy na místa událostí. V průběhu včerejška tak policisté nejednou zasahovali tzv. na poslední chvíli. Horké chvilky, jak je patrno z přiloženého videa, mohli zažít krátce před polednem lidé v ulici Otakarova. Krátce před půl dvanáctou přichází na tísňovou linku 158 oznámení o hrozícím pádu lešení. Policisté jsou na místě během několika málo minut. Po zjištění aktuální situace a vyhodnocení případného rizika rozhodují o uzavření části komunikace a zejména přilehlého chodníku. Jen několik minut po té dochází ke zřícení lešení do míst, kudy běžně procházejí chodci.

vytisknout  e-mailem