Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nárazem vyvrácený strom skončil pod autem

JIČÍNSKO – Nehoda si vyžádala jedno lehké zranění. 

DN obchvat Jičína ze dne 04. 10. 2018DN obchvat Jičína ze dne 04. 10. 2018O tom, jak nebezpečný může být v silničním provozu mikrospánek, se ve čtvrtek 04. října po sedmé hodině ráno na obchvatu Jičína mohl osobně přesvědčit dvaapadesátiletý řidič nákladního motorového vozidla Iveco.

Muž jel po silnici I. třídy číslo 16/35 ve směru na Novou Paku. Na přímém úseku po projetí křižovatky pravděpodobně vlivem zmiňovaného mikrospánku přejel plynule vlevo do protisměru a následně i mimo silnici do příkopu. Zde narazil do vzrostlého stromu, který se vyvrátil a částečně skončil pod vozidlem. Řidič při dopravní nehodě utrpěl blíže nespecifikované lehké zranění, které si vyžádalo převoz do nemocnice k lékařskému ošetření. Ke zranění dalších osob naštěstí v tomto případě nedošlo. Alkohol u řidiče vyloučila policisty na místě provedená dechová zkouška. Celková škoda je prozatím podle odhadu stanovena na částku přesahující 150 tisíc korun.

Preventivní rady jak s mikrospánkem účinně bojovat:

Mikrospánku předchází únava, která se v autě projevuje těmito příznaky:

  • opožděné reakce,
  • špatná orientace v prostoru,
  • podrážděnost vůči spolucestujícím,
  • rozmazané vidění.

1. Dobře se vyspěte

Riziko, že mikrospánek postihne odpočinutého řidiče je téměř nulové. Proto před jízdou neponocujte a snažte se dobře vyspat. Zajímavostí je, že mikrospánkem za volantem jsou nejvíc ohrožení mladí muži do 26 let. Mají rušný noční život a únavu nerespektují.

2. Jezděte přes den

Pokud víte, že máte problémy s únavou, delší trasy jezděte zásadně přes den. Když se setmí, lidské tělo začne produkovat hormon melatonin, který zapříčiní ospalost. Proto je za tmy mnohem větší riziko, že vás přepadne mikrospánek.

3. Každé 2 hodiny zastavujte

Udělejte si na cestu dostatek času a nikam nespěchejte. Každé dvě hodiny zastavte na odpočívadle. Protáhněte se, zajděte si na toaletu a napijte se. Přestávka vás osvěží.

4. Dejte si lehké jídlo

Pokud vás přepadne hlad, odolejte v motorestu knedlíkům s omáčkou a dalším těžkým jídlům. Tělo by muselo použít všechnu energii na trávení. V takovém případě se řidič začne cítit ospalý a jeho pozornost rychle upadá.

5. Poslouchejte hlasitou hudbu

V teple a tichu se spí nejlépe. Proto si pusťte hlasitou a dynamickou hudbu. Také si otevřete okénko nebo si zapněte klimatizaci. Pokud na vás bude foukat chladný vzduch, je menší pravděpodobnost, že vás postihne mikrospánek.

6. Nepodceňujte únavu

Jestliže cítíte, že na vás jde spánek, nepodceňujte situaci. Opilí byste za volant také nesedli, ospalost je přitom stejně nebezpečná. Předejte řízení jinému člověku nebo si na odpočívadle chvíli zdřímněte.

nprap. Aleš Brendl
05. října 2018; 10:15

Odkazy do noveho okna

DN obchvat Jičína ze dne 04. 10. 2018

DN obchvat Jičína ze dne 04. 10. 2018 

Detailní náhled

DN obchvat Jičína ze dne 04. 10. 2018

DN obchvat Jičína ze dne 04. 10. 2018 

Detailní náhled

DN obchvat Jičína ze dne 04. 10. 2018

DN obchvat Jičína ze dne 04. 10. 2018 

Detailní náhled

DN obchvat Jičína ze dne 04. 10. 2018

DN obchvat Jičína ze dne 04. 10. 2018 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem