Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nápor internetových podvodníků

KRAJ - Během tří dnů lidé přišli o více než 2 milióny korun. 

Opětovně apelujeme na občany, aby byli v internetovém prostředí co nejvíce obezřetní. Stačí málo, jeden telefon, jeden klik či jedna malá nepozornost a malér je na světě přinejmenším v podobě prázdného účtu nebo v horším případě dluhů se splácením na celý život.

V našem kraji jsme za poslední tři dny (19.-21.9) přijali 14 oznámení týkající se podvodů spáchaných přes internet, při kterých měla být lidem celkově způsobena škoda za téměř 2,2 milióny korun. Z těchto oznámení byla polovina podvodů spáchaných při prodeji nějakého zboží na bazarových inzertních portálech. Prodejci místo, aby obdrželi peníze za nabízené věci, tak o ně přišli. Vyplnili totiž údaje z platební karty nebo se i přihlásili do internetového bankovnictví přes obdržené odkazy, které jim zaslali pod různými záminkami jako např. dokončení obchodu, zařízení dopravy nebo potvrzení platby zájemci o koupi jejich věcí. 
Další tři poškození měli zájem o zhodnocení svých úspor, kdy pod záminkou nabídky pomoci "specialisty" při nákupu kryptoměny, si nainstalovali program pro vzdálenou správu Anydesk, čímž podvodníkovi zpřístupnili po přihlášení do internetového bankovnictví plnou moc nad jejich účtem.
O nejvíce peněz - přes 1 mil. korun měla přijít firma z Rychnovska, která v rámci mailové komunikace zaslala peníze na podvržený bankovní účet v domnění, že platí skutečnému obchodníkovi za realizované nákupy zboží. O obdobném případu jsme informovali minulý týden.
Dále varujeme před falešnými odkazy na možnost získání příspěvku na bydlení, vrácení daní z finančního úřadu apod. Dále před placením předem za nabízené zboží na bazarových portálech či neověřených internetových obchodech.
​Jednoduše: Nevěřte neznámým volajícím a nepodlehněte jejich nátlaku, nevěřte zdánlivě výhodným nabídkám na internetu a dávejte si pozor na falešné webové adresy bank!

por. Iva Kormošová
22.9.2022, 10.50

vytisknout  e-mailem