Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Napodruhé už listy koky dorazily

BRNO VENKOV: Kriminalisté odhalili pěstitele marihuany i varnu pervitinu 

 

Proč chodit ke kovaříčkovi, když můžu zajít přímo ke kovářovi. Přesně takto přemýšlel třiatřicetiletý muž z Brněnska. Myšlenka koupě listů koky v jeho mysli dlouho uzrávala. V její realizaci neviděl žádný zvláštní problém. Usedl k počítači, našel potřebnou adresu přímo ve světovém drogovém ráji v Peru a poslal objednávku. Po krátké době, znovu přes internet, uhradil požadovanou částku. Jaké bylo jeho překvapení, když se za dalších pár dnů na poště opravdu objevila krabice plná parádních listů zakázané rostliny. Jenže v tu chvíli se drogy chtivý muž údajně zalekl. Vzal tedy krabici s rovným kilogramem suroviny a odnesl ji celníkům. Ti drogu zabavili a k šetření případu přizvali kriminalisty z Územního odboru Brno venkov. Ti zjistili, že muž se snažil policisty obelhat. Objednávka listů koky totiž nebyla první. První jeho objednávka totiž neprošla sítem kontrol v Peru. Mladému muži nic nepomohlo, že listy zakázané rostliny chtěl údajně pouze k vaření čaje. Nyní je stíhán pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů.


 

Produkovali i konopné řízky

Více než dva roky se mohli dva kamarádi z Tišnovska chlubit docela zajímavými pěstitelskými výsledky. Třicetiletí muži ve svých obydlích pěstovali indoor způsobem marihuanu. Své výpěstky jednak sušené prodávali narkomanům z okolí. Zájemcům také úspěšně nabízeli řízky rostlin. Jeden z mužů si se získáním zařízení na pěstování nedělal zvláštní problémy. Koupil speciální box a ten umístil v pokoji vesnického rodinného domu. S trvalým umístěním v pokoji ale nepočítal. Při domovní prohlídce policisté našli na půdě rodinného domu pro box nově připravený prostor. Muž pěstoval rostliny indického konopí také na dvorku rodinného domku. Jeho zručnější komplic z města si podobný box, který měl umístěný v bytě panelového domu, vyrobil sám. Při výrobě odvedl asi vynikající práci, neboť ani jeho sousedé neměli o jeho pěstitelských aktivitách ani tušení. Podle chemických rozborů muži produkovali kvalitní marihuanu. Za své zboží si nechávali od uživatelů drog a dalších pěstitelů drogu také patřičně zaplatit. Podle odhadu kriminalistů si moli měsíčně přijít i na desetitisícové částky. Oběma pěstitelům bylo sděleno podezření z trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů.


 

Zásobovali především Ostravsko

Kriminalisté z Územního odboru Brno venkov v minulých dnech odhalili na Rosicku varnu pervitinu. Zakázanou látku tam nejméně rok vyráběla policistům ne neznámá dvojice. Šestatřicetiletý muž se svou o dvanáct let mladší přítelkyní pojali výrobu v Česku oblíbené drogy zajímavým způsobem. Vyprodukovaný pervitin nenabízeli místním narkomanům, ale celá jejich produkce směřovala především na Ostravsko. Při cestách se zbožím zároveň oba pachatelé v sousedním Polsku a na Slovensku nakupovali v lékárnách suroviny potřebné k výrobě drogy. Kriminalisté na oba výrobce drogy na jaře letošního roku narazili v souvislosti s jinou trestnou činností. Bohužel v té době se jim nepodařilo výrobu pervitinu prokázat. Podle šetření kriminalistů drogu vyráběli nejméně jedenkrát týdně a dokázali vyrobit i šestnáct gramů. Oba pachatelé jsou stíháni vazebně.

por. Bohumil Malášek

vytisknout  e-mailem