Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Napadení ornitologů bylo nedorozuměním

PLUMLOV - Dobrý úmysl, ale trochu se to zvrtlo. 

V neděli 25. srpna 2019 po čtrnácté hodně došlo na pláži Podhradského rybníka v Plumlově k incidentu mezi několika osobami. Čtyři pracovníci, kteří zde jménem České společnosti ornitologické prováděli kroužkování labutí, byli napadeni dvěma muži. Důvodem napadení, byla snaha ochránit labutě před domnělým týráním.

Při kroužkování dvou labutí je jednačtyřicetiletý muž a patnáctiletý mladík svými těly zasedli a tím je znehybnily, aby je mohli označit. V tom na místo z nedalekého autokempu přiběhli muži ve věku 45 a 51 let. Starší z „útočníků“ měl patnáctiletého kroužkovatele udeřit a po uchopení za triko s ním prudce smýknout do strany, až ten upadl ze znehybněné labutě. Poté měl „útočník“ fyzicky napadnout i třiačtyřicetiletou spolupracovnici kroužkovatelů. Při incidentu ránu od jednačtyřicetiletého kroužkovatele utržil i starší z „útočníků“. Mladší z „útočníků“ se sporu zúčastnil pouze verbálně.

Ke zranění osob, které by si vyžádalo okamžité lékařské ošetření, při incidentu nedošlo. Roztržením trika mladého ornitologa byla způsobena škoda ve výši 300 korun. U všech aktérů byla provedena dechová zkouška na přítomnost alkoholu. Starší z „útočníků“ nadýchal přes dvě promile, ostatní dechové zkoušky byly negativní.

Věc pro podezření z přestupků proti občanskému soužití a přestupku proti majetku šetří plumlovští policisté.

por.Mgr. František Kořínek

27. srpna 2019

vytisknout  e-mailem