Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nálezci patří velký dík

TRUTNOVSKO - Poctivost je dnes velkou devizou 

V podvečer posledního dne roku 2012 došlo na vrchlabském oddělení k události, ke které v dnešní době nedochází zase tak často. Krátce před osmnáctou hodinou se na místní obvodní oddělení dostavil šestatřicetiletý muž z Kunčic nad Labem, který službu konajícímu policistovi odevzdal nalezenou peněženku. Z provedeného šetření vyplynulo, že poctivý nálezce uvedenou portmonku našel ve Vrchlabí – Herlíkovicích. Při sepisování protokolu o nálezu věci policejní inspektor za přítomnosti oznamovatele zjistil, že se v peněžence nachází několik osobních dokladů, platební karty, stravenky a finanční hotovost, která převyšovala částku 10 tisíc korun. Díky dokladům, které se v portmonce nacházely, vyrozuměli vrchlabští policisté své kolegy z Valašského Meziříčí, kteří o nálezu věci informaci jejich majitele. Z jeho výpovědi vyplynulo, že trávil Silvestra v Krkonoších a při uvedeném pobytu v Herlíkovicích opravdu ztratil svou peněženku. Z telefonického rozhovoru vyplynulo, že si poškozený pro své věci do Krkonoš dnešního dne rád přijede. 
Policie České republiky v Trutnově by tímto chtěla upřímně poděkovat poctivému nálezci, který shora uvedenou peněženku v Herlíkovicích našel a odevzdal místním policistům, kteří zajistí její předání šťastnému majiteli. Za příkladné jednání patří nálezci ještě jednou velký dík.
 
Každý by si měl uvědomit, že nalezená věc není majetkem toho, kdo ji našel. V případě, že policejní orgán provedeným šetřením zjistí, že nálezce nalezenou věc zatají a ponechá si ji pro svou potřebu, stává se podezřelým ze spáchání přečinu zatajení věci. V § 219 Trestního zákoníku je jasně uvedeno, že kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoliv nepatrné hodnoty, tedy nejméně 5 tisíc korun, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
nprap. Bc. Udo Ertner
2. 1. 2013 ve 13:30

vytisknout  e-mailem