Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Nález zatajili

LOUNSKO - Zatajení nálezu je trestné; Za volantem neměl co dělat. 

Zatajení nálezu je trestné

 V posledních dnech policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření 51letému muži z Mostu a 19leté ženě ze Žatce ze dvou trestných činů, a to neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádeže ve stádiu pokusu. Tato dvojice v uplynulém měsíci nalezla ztracenou peněženku, ve které byla finanční hotovost, osobní doklady a platební karta. I když zákon hovoří jinak, tak si muž se ženou peněženku ponechali. Jejich zájmem se především stala platební karta, se kterou se pokusili opakovaně vybrat finanční hotovost či zaplatit nákup. Platební karta však byla již majitelem zablokována. Po několika nezdařených pokusech o vybrání finanční hotovosti v celkové výši 16 tisíc korun muž se ženou platební kartu s peněženkou původnímu majiteli vrátili. Za popsané jednání může soud podezřelé v případě prokázání viny poslat za mříže až na dvě léta.

 V této souvislosti policisté upozorňují občany, že zatajení nálezu je trestné. V případě ztrát a nálezů věcí se často setkáváme s nevědomostí. Někteří občané se mylně domnívají, že nalezenou věc si mohou beztrestně ponechat. Tímto jednáním se však mohou dostat do křížku se zákonem. V případě že hodnota nalezené věci činí nejméně 10 tisíc korun, mohou se ponecháním takového předmětu dopustit trestného činu zatajení věci. A to i v případě, že s nálezem nijak nedisponují, avšak nevydají ho oprávněné osobě nebo neodevzdají např. do ztrát a nálezů.

  

Za volantem neměl co dělat

 Z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se bude zodpovídat 20letý muž, který ve večerních hodinách o víkendu řídil v centru Žatce osobní motorové vozidlo, ačkoliv měl do května 2022 soudem vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel. Muž byl hlídkou zadržen a následně si na služebně převzal sdělení podezření ze spáchání trestného činu, za který mu může soud uložit až dvouleté vězení.

4. dubna 2022
prap. Mgr. Kamil Marek
tiskový mluvčí Louny
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem