Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nález součásti munice

HAVLÍČKOBRODSKO: Pyrotechnik předmět zajistil 

Policisté integrovaného operačního střediska přijali v úterý 5. června krátce před šestou hodinou večer na linku tísňového volání oznámení o nálezu předmětu připomínajícího součást munice. Muž dále uvedl, že předmět našel v lese na Chotěbořsku, ale následně si ho odnesl domů do jedné z obcí nedaleko Ždírce nad Doubravou. Operační důstojník na místo ihned vyslal policejní hlídku. Muž předmět nalezl v lesním porostu a převezl ho domů, kde se na internetu pokoušel zjistit, o jaký předmět se jedná. Při zjištění, že by se mohlo jednat o součást munice, oznámil věc na policii. Policisté si vyžádali součinnost policejního pyrotechnika, který předmět identifikoval jako dělostřelecký minový zapalovač francouzské výroby, typu 24/31, který se používal do dělostřeleckých min ráže 47, 60 a 81 milimetrů.

V souvislosti s tímto případem policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na veřejnost apelují, aby nález předmětů připomínajících munici nebo její součásti, náboje, granáty nebo zbraně okamžitě oznámili na linku tísňového volání 158 nebo na nejbližší policejní služebně.

V žádném případě s takovými předměty nikdy sami nemanipulujte, nedotýkejte se jich a nikam je nepřevážejte. Neodborným zacházení a sebemenší manipulací s předmětem může dojít k výbuchu nebo výstřelu a ohrozit tak na životě a zdraví sebe nebo ostatní osoby, které se v okolí nacházejí.

V případech, kdy je na místo přivolán policejní pyrotechnik, který zjistí, že se nejedná o nebezpečný předmět v podobě munice nebo její součásti, nehrozí oznamovateli za takové oznámení žádný postih.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

6. června 2018

vytisknout  e-mailem