Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nález podezřelé munice

MĚLNICKO - Policisté ve Středočeském kraji velmi často řeší případy nálezu výbušnin granátů a jiné staré munice. 

Na místo okamžitě vyjíždějí pyrotechnici, kteří ke každému podezřelému předmětu přistupují, jakoby šlo o nebezpečný nález, funkční munici. Zachovávají tedy nejvyšší míru bezpečnosti, aby při manipulaci nedošlo k explozi. Policisté přivolaní na místo nálezu, místo v dostatečné vzdálenosti zajistí tak, aby byl znemožněn přístup dalším nepovolaným osobám. V případech nálezu na odlehlých lokalitách, v polích, lesích, tam kde není ohrožen život osob a nehrozí způsobení škody na majetku, může být nebezpečný předmět likvidován přímo v lokalitě nálezu. Velmi často je však převážen k odborné  likvidaci na jiné k tomu určené místo.

Ne jinak tomu bylo i při nálezu dvou kusů  minometného granátu v lese u obce Mlékojedy dne 10. března 2024 v odpoledních hodinách. Pouhých sedm dní před tím ten samý hledač kovů nalezl v katastru obce Mlékojedy jeden minometný a jeden ruční granát. Na místo přivolaný pyrotechnik rozhodl, že minometný granát odveze k odborné likvidaci a ruční granát odpálí za dodržení všech bezpečnostních předpisů na vhodném místě v dané lokalitě. V lese nedaleko obce Hleďsebe našel dne 8. března 2024 jiný hledač kovů v pařezu stromu zabořený starý granát. I ten odvezli pyrotechnici z místa k odborné likvidaci.

Nálezce vždy zachoval duchapřítomnost, s municí nikterak nemanipuloval, zavolal na tísňovou linku a vyčkal na místě do příjezdu policie.

Při neopatrné manipulaci může dojít k vážným mnohdy smrtelným zraněním. Velmi často pokud osoba přežije, nese si trvalé následky celý život. Poznamenány jsou tak osudy nejen jednotlivců, ale i jejich blízkých.

Při nálezu podezřelého předmětu vždy dodržujte následující doporučení:

  • při nálezu výbušnin, zbraní nebo střeliva s nimi v žádném případě nijak nemanipulujte, nepodnikejte žádné kroky k jejich likvidaci
  • ihned volejte Policii ČR, nejlépe prostřednictvím tísňové linky 158
  • prostor nálezu je třeba ihned uzavřít před vstupem nepovolaných osob, zejména dětí
  • nepodceňujte ani staré a značně zkorodované výbušniny, střelivo nebo zbraně. Korozí může dojít k narušení systému pojistek a k výbuchu potom stačí v extrémním případě i nepatrný otřes způsobený dotykem lidské ruky
  • nezapomeňte poučit přiměřeně věku také své děti

por. Mgr. Markéta Johnová
12.3.2024

Odkazy do noveho okna

Hleďsebe

Hleďsebe 

Detailní náhled

Mlékojedy 3.3.2024

Mlékojedy 3.3.2024 

Detailní náhled

Mlékojedy 10.3.2024

Mlékojedy 10.3.2024 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem