Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Nález munice

​LITOMĚŘICKO - Pyrotechnik zneškodnil třiatřicet granátů. 

Oznámení o nálezu munice přijali policisté dnes v ranních hodinách na lince 158 z Litoměřicka. Oznamovatel munici objevil poblíž polní cesty v katastru obce Bohušovice nad Ohří. Na místo byli přivoláni pyrotechnici Pyrotechnické služby PČR, kteří nalezenou munici na místě zlikvidovali. Šlo o třiatřicet kusů funkčních dělostřeleckých granátů ráže 3,7 cm z válečného období. V souvislosti s nálezem nedošlo ke zranění osob či škodám na majetku.

Nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici jsou časté při stavebních nebo výkopových pracích nebo při pobytu v lese. Munice může být nefunkční, ale existují případy, kdy munice je ještě funkční a hrozí nebezpečí. 

Nálezy munice nejsou na našem území nikterak neobvyklé. Nejčastěji se setkáváme s pozůstatky II. světové války, výjimkou ale nejsou ani nálezy z dob I. světové války, či z války Prusko – Rakouské, nebo naopak z doby nedávno minulé – pozůstatky po činnosti a výcviku vojsk Varšavské smlouvy i naší armády. 

Pro nálezy potencionálně nebezpečných předmětů platí vždy stejná základní pravidla - předmětů se vůbec nedotýkat, ihned přivolat policii a podle možností zajistit, aby se k nim nepřiblížil ani nikdo jiný. Při nedodržení uvedených pravidel by mohlo dojít k ohrožení života či zdraví osob.

17. srpna 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

munice

 

vytisknout  e-mailem