Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nález munice

ŽĎÁRSKO: Jeden granát musel pyrotechnik zlikvidovat na místě 

Ve středu 14. srpna vyjížděli policisté z Nového Města na Moravě k dvěma případům nálezu munice v katastru obce Rokytno. Přivolaní policejní pyrotechnici v jednom případě museli munici zničit na místě.

Oznámení o prvním nálezu předmětu připomínajícího munici přijali policisté integrovaného operačního střediska před půl desátou ráno. Předmět nalezla žena v lese nedaleko obce Rokytno. Operační důstojník oznamovatelku poučil, aby s předmětem nijak nemanipulovala a na místo nálezu ihned vyslal policejní hlídku. Policisté místo zajistili a vyžádali si součinnost pyrotechnické služby. Na místo se dostavili pyrotechnici z oddělení pyrotechnické služby Olomouc, kteří předmět identifikovali jako protipancéřový dělostřelecký granát ráže 76 mm z období druhé světové války. Vzhledem k tomu, že další manipulace s municí by byla nebezpečná, rozhodl pyrotechnik o její likvidaci na bezpečném místě v okolí. Munice byla v odpoledních hodinách odborně zničena řízeným odstřelem, který proběhl bez újmy na zdraví či majetku.

Druhou munici nalezl muž v lese nedaleko obce Kadov kolem páté hodiny večer. Policisté místo nálezu zajistili a součinnost poskytli tentokrát pyrotechnici z brněnské expozitury. Pyrotechnik uvedl, že se jedná o tříštivo-trhavý dělostřelecký granát 10,5 cm. Nedaleko granátu policisté dále nalezli tříštivý náboj ráže 15 mm. V obou případech se jedná o munici německé výroby pocházející z období druhé světové války. Munici pyrotechnik zajistil a převezl k následné likvidaci.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

15. srpna 2019

vytisknout  e-mailem