Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Nález munice

LITOMĚŘICKO – Granát objevil při procházce 

Oznamovatel objevil při nedělní procházce v lesích na Roudnicku podezřelý předmět připomínající munici. Přivolaný pyrotechnik předmět označil jako ruční granát RG F – 1. Šlo o funkční granát pravděpodobně z období II. světové války. Nalezená munice byla odvezena k likvidaci. V souvislosti s nálezem nedošlo ke zranění osob či ke škodám na majetku.

Nálezy munice nejsou na našem území nikterak neobvyklé. Nejčastěji se setkáváme s pozůstatky II. světové války, výjimkou ale nejsou ani nálezy z dob I. světové války, či z války Prusko – Rakouské, nebo naopak z doby nedávno minulé – pozůstatky po činnosti a výcviku vojsk Varšavské smlouvy i naší armády.

Jak při nálezu postupovat? 

Pro nálezy potencionálně nebezpečných předmětů platí vždy stejná základní pravidla - předmětů se vůbec nedotýkat, ihned přivolat policii a podle možností zajistit, aby se k nim nepřiblížil ani nikdo jiný. Při nedodržení uvedených pravidel by mohlo dojít k ohrožení života či zdraví osob.

V případě vášnivých hledačů militarií, kteří podezřelé předměty připomínající munici naleznou, by mělo v každém případě dojít k oznámení na linku 158. V případě ponechání těchto předmětů v terénu by mohlo dojít k nálezu např. dětmi a možnému následnému neštěstí!
O nálezu neznámých předmětů je nutné poučit zejména děti,
aby věděly, jak se mají v takové situaci zachovat a zůstat v bezpečí. Policisté pravidelně provádí ve školách preventivní přednášky, kde jsou děti informovány nejenom o tom, jak se při náhodném nálezu neznámého předmětu zachovat, ale jsou upozorněny i na zábavnou pyrotechniku, jejíž používání má také svá přísná pravidla.

10. 1. 2023
nprap. Pavla Kofrová
KŔP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem