Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nález mrtvého Orla mořského

Písek – Protivínští policisté šetří případ nálezu mrtvého Orla mořského, pitvou byla jako příčina úhynu stanovena intoxikace karbofuranem. 

Od 24. ledna 2009 šetří policisté Obvodního oddělení Protivín případ nálezu mrtvého Orla mořského. Toho našla na hrázi Tálinského rybníka kolem procházející žena. Nález oznámila na Obvodní oddělení Protivín s podezřením, že dravec mohl být otráven. Policisté provedli na místě potřebná šetření a vše zadokumentovali. Tělo uhynulého dravce bylo podrobeno pitvě na specializovaném pracovišti a na základě jejich výsledků byla jako bezprostřední příčina úhynu stanovena intoxikace karbofuranem. Díky zjištěným skutečnostem policisté dále prověřují několik verzí možného spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a rostlinami. Orel mořský je kriticky ohrožený druh, pachateli hrozí za tento trestný čin trest odnětí svobody až na tři léta, zákaz činnosti nebo peněžitý trest.
Protivínští policisté se případem intenzivně zabývají a po pachateli pátrají. Policisté úzce spolupracují také s Českou společností ornitologickou. Ta na dopadení a potrestání traviče dokonce vypsala odměnu ve výši 78 000  Kč. Tato odměna je z darů občanů, kteří nejsou k problému trávení lhostejní.
orel-morsky.jpg orel-morsky.jpg

vytisknout  e-mailem