Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nález dělostřelecké munice v Bohuslavicích

TRUTNOVSKO – Na místě zasahoval policejní pyrotechnik. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoV pondělí 30. března krátce před šestnáctou hodinou přijali policisté z obvodního oddělení v Trutnově oznámení o možném nálezu munice.

Tu měl v obci Bohuslavice najít třiačtyřicetiletý muž na půdě svého domu. Jednalo se o dva neznámé předměty připomínající dělostřeleckou munici z druhé světové války. Policisté místo neprodleně zabezpečili a přivolali policejního pyrotechnika. Po jeho příjezdu bylo zjištěno, že se jedná o přídavné prachové náplně. Ty byly následně ze strany pyrotechnika zajištěny a odvezeny k odborné likvidaci. Ke zranění ani ohrožení osob nedošlo.

V souvislosti s uvedeným případem policisté opětovně upozorňují, že nález jakéhokoliv předmětu, který by byť jen připomínal vojenskou munici, je nutné neprodleně oznámit. S nálezem nikterak nemanipulujte, pouze zajistěte prostor proti nežádoucímu vstupu dalších osob. Nikdy nemůžete vědět, v jakém stavu se munice nachází a zda nemůže dojít k její iniciaci.

Co se děje na místě nálezu?
Když přijedou policisté na místo, prozkoumají okolí nálezu, zda na místě není větší množství  nevybuchlé munice a přivolají pyrotechnika. Než pyrotechnik přijede, označí prostor kolem nálezu tak, aby byl  znemožněn  přístup  dalším osobám.
Pyrotechnici ke každému  nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález. Jejich povinností je zachovávat veškerá pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi.
V případě, že jde o nálezy na polích a v místech, kde nehrozí  nebezpečí  osobám ani  poškození majetku, jsou nálezy likvidovány  na místě. V ostatních případech se  odvážejí na bezpečné  místo a jsou likvidovány.

Na místě nálezu musí každý dbát pokynů policistů.

nprap. Aleš Brendl
31. března 2021; 12:10

vytisknout  e-mailem