Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nákupy přes internet se nezdařily

RYCHNOVSKO - Peníze přišly, zboží už nikoliv. 

Dva případy nezdařeného nákupu přes internet šetří v těchto dnech policisté Obvodního oddělení Dobruška. Nakupující zaplatili, ale svého zboží  se nedočkali.

V prvním případě si žena objednala přes jeden portál na dobírku mobilní telefon Iphone 5S Gold za 7.000 korun. Nejprve zaplatila 200 korun na účet prodávající a za necelých 14 dní pak obdržela na dobírku poštovní balík, který převzala a poštovnímu doručovateli uhradila domluvenou finanční částku. Když balíček později rozbalila, zjistila, že místo objednaného Iphonu jí prodávající poslala starý mobilní telefon zn. Nokia. Poškozená se ihned s prodávající pokusila telefonicky spojit, ale kontakt na druhém konci byl již hluchý.

Ve druhém oznámeném případě si další nakupující přes internet objednala dětskou deku. S prodávající komunikovala pomocí sms a nakonec jí předem na účet zaslala 650 korun za zboží a poštovné. Uplynul celý měsíc a žena nakupující přes portál neobdržela ani zaplacenou deku ani zpět peníze. Klasicky podle stejného scénáře s ní také hned po platbě prodávající přestala komunikovat.

Policie ČR varuje - nákupy přes internet přinášejí svá rizika. Neplaťte rozhodně předem, peníze neposílejte na účet před zasláním zboží. Podezřelá je i nízká cena za nabízené zboží. Pokud to lze, ověřte si solidnost portálu či prodávajícího.

por. Mgr. Alena Kacálková
21. srpna 2015

vytisknout  e-mailem