Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nakradl si přes milion

ZLÍNSKÝ KRAJ: Pořádkovým policistům utíkal pachatel, kriminalistům čas.  

Škodu přesahující jeden milion korun způsobil jednatřicetiletý muž ze Zlína. Fantom Zlína si krádežemi potřeboval vydělat na drogy a alkohol. Měsíčně stihl vykrást i osm objektů. Během půl roku se vloupal do několika novinových stánků, obchodů s potravinami, skladů, prodejen kol či restaurací. Bral vše, co mohl později zpeněžit či vyměnit za drogy. V březnu například vykradl novinový stánek a vzal z něj cigarety za téměř sto tisíc korun. O měsíc později se vloupal do skladu s gastronomickým zařízením a odnesl si zboží za bezmála 400 tisíc korun. Podobných skutků, ze kterých je podezřelý, jsou desítky. Osudným se mu stalo vloupání do rodinného domu ve Zlíně na přelomu července a srpna tohoto roku. Uvnitř z komody vzal klíče od domu, garáže i sklepa, dále také klíče od dvou vozidel. Ty ho zajímaly nejvíce. Vyšel před dům a pomocí dálkového ovládání našel na ulici zaparkovanou Fabii. Nasedl do ní a přejel o pár ulic dál. Potom se na místo vrátil, jelikož jej v kapse tížily ještě jedny klíče od auta. Na ulici nebylo, přešel proto k nedalekým garážím a za pomoci klíče, který odcizil v rodinném domě, se dostal dovnitř. Měl úspěch, neboť tam na něj opravdu čekal i druhý vůz. Tímto vozem se vydal na cestu do Uherského Hradiště.
Bylo něco okolo půl jedenácté dopoledne, když si tříčlenná hlídka uherskohradišťského obvodního oddělení všimla vozidla, po němž bylo ráno vyhlášeno pátrání. Přestože to byla pěší hlídka a vozidlo okolo pouze projíždělo, policisté to nevzdali a za vozem běželi. Za svou bystrost a pohotovost byli osudem odměněni, neboť se jim záhy podařilo odcizené vozidlo nalézt zaparkované před jedním z domů nedaleko autobusového nádraží. Předpoklad, že se muž, který automobil řídil, nachází uvnitř, byl správný. Zanedlouho spatřili řidiče, jak opouští dům zadním vchodem. Jakmile si všimnul policistů, snažil se jim utéct. To se mu ovšem dařilo jen několik desítek metrů. Po pár minutách policisté dokončili skvěle odvedenou práci a muže zadrželi.
Od této chvíle měli vše v rukou zlínští kriminalisté. K ukradenému vozu se začali nabalovat i jiné krádeže. Nakonec jich byly desítky, a aby kriminalisté stihli splnit všechny zákonné lhůty, pracovali na případech v podstatě nonstop. Nebylo to vůbec jednoduché, ale nakonec mohli kriminalisté jednatřicetiletému muži sdělit obvinění z jednatřiceti skutků. Kromě krádeží také z porušování domovní svobody, ublížení na zdraví, poškození cizí věci či nebezpečného vyhrožování. Díky obrovskému nasazení policisté souboj s pachatelem i časem vyhráli a v současné době se obviněný muž, již osmkrát odsouzený k nepodmíněnému trestu, nachází ve vazební věznici.

 

5. září 2012, pprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem