Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nákladní auta pod dohledem TISPOL

V uplynulém týdnu se mohli řidiči nákladních vozidel na území České republiky, ale i dalších státech organizovaných v TISPOL, setkat s kontrolami. Strážci zákona se zaměřili zejména na technický stav vozidel, dodržování sociálních předpisů i přepravu nebezpečných věcí. Přes zaměření akce nebyly opomíjeny ani přestupky řidičů osobních vozidel a dalších účastníků silničního provozu.  

V době od 10. do 16. října provádělo na silnicích intenzivní dohled na nákladní vozidla 1079 policistů, 28 pracovníků celních úřadů a 63 zástupců krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.
 
Kontrole policisté podrobili 7 386 vozidel, zjistili přitom 1896 přestupků a 14 trestných činů. Za přestupky projednané na místě v blokovém řízení uložili policisté pokuty v částce převyšující 1 mil. korun. Celkem 240 přestupkových jednání bylo oznámeno k dalšímu řízení správním orgánům.
 
Nejčastější prohřešky se týkaly technického stavu vozidel. Podmínky nesplňovalo 589 nákladních i osobních vozidel. Ve 27 případech byl technický stav nákladních vozidel špatný natolik, že řidič nesměl pokračovat v další jízdě. Ve 42 případech zjistili kontroloři u vozidel přetížení. Stanovené rychlostní limity porušili řidiči ve 208 případech; 184 řidičů a jejich spolujezdců nepoužilo bezpečnostní pás a ve 12 případech nebylo v zádržném systému správně převáženo dítě.
 
Bez řidičského oprávnění usedlo za volant 8 řidičů, 4 řidiči porušili zákaz řízení motorových vozidel a 8 řidičů nákladních aut požilo před nebo během jízdy alkohol.
 
Při celorepublikové akci pozornosti neuniklo ani 388 vozidel, která přepravovala nebezpečné věci podle dohody ADR. V této souvislosti bylo zjištěno 6 přestupků.
 
V průběhu minulého týdne bylo v rámci akce pod záštitou TISPOL vypátráno také 6 hledaných a pohřešovaných osob.
 
 
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová
18. 10. 2011
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem