Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nákladní auta a autobusy pod drobnohledem

Policisty a další kontrolní složky zajímal v uplynulém týdnu stav nákladních vozidel a autobusů v silničním provozu. S kontrolami se řidiči nesetkali jen České republice, ale také v dalších státech sdružených v TISPOL. Strážci zákona se zaměřili zejména na technický stav vozidel, dodržování sociálních předpisů i přepravu nebezpečných věcí.  

V jednotlivých regionech probíhaly kontroly v období od 13. do 19. února. Na čtvrtek 16. února byla navíc naplánována součinnostní dopravně bezpečnostní akce, do které se kromě policistů zapojili také příslušníci Celní správy, Hasičského záchranného sboru ČR, pracovníci Centra služeb pro silniční dopravu Ministerstva dopravy nebo pracovníci České inspekce životního prostředí. Akce se uskutečnila pouze v regionech a v místech, které nezasáhla sněhová kalamita.
 
V průběhu celého týdne bylo zkontrolováno celkem 2536 nákladních vozidel a 162 autobusů. U téměř 500 nákladních aut byl zjištěn nevyhovující technický stav. Ve 40 případech byly závady tak zásadní, že vozidlo nemohlo pokračovat v další jízdě. Ve 13 případech se policisté setkali s přetíženým vozidlem, odhalili také 27 nezajištěných nákladů. Ve 214 případech osádky nákladních vozů porušily sociální předpisy – nejčastějšími prohřešky bylo nedodržení doby řízení, odpočinku a bezpečnostních přestávek nebo nesprávné používání tachografu. Ve 12 případech kontrolní složky zaznamenaly neoprávněnou manipulaci s tachografem nebo paměťovými kartami řidiče.
 
Nejčastější prohřešky řidičů zkontrolovaných autobusů spočívaly v porušování sociálních předpisů. Ve 22 případech řidiči pochybili v době řízení, odpočinku a bezpečnostních přestávkách. Nesprávné použití tachografu bylo odhaleno u 4 řidičů. Technické podmínky nesplňovalo celkem 8 autobusů. U jednoho z nich byly závady tak závažné, že bylo řidiči zakázáno pokračovat v další jízdě.
 
Velmi zásadní pochybení řešili policisté také při kontrolách vozidel a souprav přepravujících nebezpečné látky. Při kontrolách se setkali s vozidly, která hrubým způsobem porušovala mezinárodní dohodu ADR (stanovuje podmínky přepravy nebezpečných věcí v silničním provozu). V rámci čtvrteční součinnostní akce museli policisté na stanovišti na 14. kilometru dálnice D5 řešit dokonce únik přepravované hořlaviny z technicky nevyhovující cisterny. Látka musela být přečerpána za asistence hasičů do jiné cisterny.
 
kpt. Veronika Hodačová
21. 2. 2012

vytisknout  e-mailem