Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Najít, neznamená ponechat si!

LIBERECKO - Roční vězení nyní hrozí 60letému muži z Frýdlantska, který nalezl na lavičce věci a tyto si ponechal. 

Policisté se opakovaně setkávají s lidmi, kteří si nalezené věci ponechají místo toho, aby je odevzdali zpět jejich majiteli, pokud mezi věcmi je i nějaký osobní doklad, nebo je odevzdali na oddělení ztrát a nálezů příslušné obce či na Policii ČR. Řada z nich se totiž domnívá, že si může beztrestně takovou věc ponechat. Jsou však na velkém omylu.

Takovým jednáním se mohou snadno dostat do problémů se zákonem a dopustit se tak snadno trestného činu "zatajení věci".
Toho se dopustí každý, kdo si přisvojí cizí věc, která se do jeho moci dostala nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné. 

Jeden z takových případů řešili frýdlantští policisté počátkem tohoto týdne ve Frýdlantu. Na obvodní oddělení se dostavila oznamovatelka, jejíž nezletilý syn přišel o své věci, když si byl hrát s kamarády venku. Svou látkovou ledvinku i s mobilním telefonem a přenosným reproduktorem si na chvíli odložil na lavičku  a zapovídal se opodál se svým kamarádem. Této chvilky nepozornosti využil 60letý muž, který se nachomýtl kolem, viděl opuštěné věci, a tak si je vzal a s nimi zmizel. Jednalo se o věci v hodnotě bezmála 9 tisíc korun.

Když už policisté měli podezření, u koho chlapcovy věci mohly skončit, muž zprvu policistům nález popřel. Následně se však k nálezu přiznal s tím, že měl v plánu věci zpeněžit. Mobilní telefon našla oznamovatelka společně s policisty zahrabaný pod starou slámou na poli za hřbitovem. Naštěstí zcela nepoškozený. 

Policisté sdělili muži z Frýdlantska ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinu "zatajení věci", za který mu může nyní soud uložit až roční vězení.  
 

9. 4. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem