Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nacvičovali jsme zákrok proti ozbrojenému pachateli

ZLÍNSKO: Postřílel několik žáků střední školy a část jich zranil.  

Během dnešního dne jsme, stejně jako vloni, nacvičovali za spolupráce všech složek integrovaného záchranného systému zákrok proti aktivnímu střelci. Prostory ke cvičení nám ochotně poskytl ředitel Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické ve Zlíně, Mgr. Hynek Steska. Souhlasil také s aktivní účastí padesáti žáků školy. Cílem cvičení s názvem „Amok“ je prověření postupu policistů a koordinace složek integrovaného záchranného systému Zlínského kraje při zákroku proti aktivnímu střelci, který útočí na personál i žáky střední školy. Při útoku je na místě více zraněných i usmrcených osob a je potřeba provést evakuaci budovy a ošetřit zraněné.

Nácviku se zúčastnily desítky policistů z obvodních oddělení Územního odboru Zlín, kriminalisté, policisté z dopravního inspektorátu, z odboru služební přípravy, policejní psycholožky, operační důstojníci, policisté prvosledových hlídek i pohotovostního a eskortního oddělení. Veškeré postupy mužů zákona při zákroku byly zaznamenány na kamerový záznam a budeme je postupně vyhodnocovat. Cílem je zkvalitnění postupů všech zúčastněných v případě podobného zákroku proti nebezpečnému ozbrojenému pachateli.

Námětem cvičení byl fiktivní příběh šestnáctiletého psychicky narušeného mladíka, který je studentem této školy. Jsou u něj zjevné známky násilného chování projevující se zejména fyzickým napadáním a šikanováním ostatních studentů. Ve volném čase navštěvuje paintballovou střelnici a je jedním z nejúspěšnějších hráčů. Jeho otec vlastní střelné zbraně a je zaměstnaný jako pracovník bezpečnostní agentury. Dnes se mladík rozhodl střelbou ze zbraní pomstít jak personálu školy, tak spolužákům.

Předpokládáme, že ve škole je aktuálně asi 350 žáků, z toho 15 zraněných a 4 mrtví. Pachatel je podle prvotního oznámení ozbrojený několika krátkými zbraněmi a samopalem a střílí po všem, co se pohne. Operační důstojník vysílá na místo postupně několik policejních hlídek, které mají za úkol v rozlehlé třípatrové budově pachatele nalézt a eliminovat. Takto probíhaly tři ze čtyř variant nácviku. Čtvrtá a poslední varianta proběhla za účasti hasičů a záchranářů, kteří zraněné na místě ošetřili a dopravili do zdravotnických zařízení. Role zraněných a usmrcených studentů sehráli skuteční studenti zdravotnické školy. Nápomocni nám byli také strážníci Městské policie Zlín, kteří na určených místech střežili stanovený bezpečnostní okruh a dohlíželi na zákaz vstupu veřejnosti.

 

 

9. června 2016, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem