Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Nabízeli zboží za pár stokorun

LITOMĚŘICKO – Přišli o statisíce… 

Litoměřičtí policisté se zabývají oznámením devětatřicetileté ženy, která se stala obětí podvodníka, když chtěla prodat dětský kočárek. Prostřednictvím internetového inzertního portálu zveřejnila svou nabídku prodeje kočárku za 700 korun.
Ozval se jí údajný zájemce, který jí poslal emailem podvodný odkaz na stránky přepravní společnosti. Ona jej otevřela a vyplnila veškeré požadované údaje. Následně zjistila, že jí neznámý podvodník odčerpal z jejího bankovního účtu bez jejího svolení několik částek. Celkem tak přišla o téměř 100 tisíc korun!
Policisté po neznámém pachateli intenzivně pátrají. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Oznámení o podvodném jednání evidujeme také z Libochovicka. Devětačtyřicetiletá žena chtěla prodat dvoje dětské kalhoty za 800 korun prostřednictvím internetové inzerce. I tuto ženu oslovil údajný zájemce o nabízené zboží a poslal jí podvodný odkaz na přepravní společnost, který poškozená žena vyplnila a poskytla tak podvodníkovi veškeré jemu potřebné údaje. Pak už následoval bleskový převod peněz, bohužel opačným směrem. Ve třech transakcích odčerpal neznámý podvodník z účtu poškozené bez jejího vědomí 120 000 korun!
V tomto případě byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Na podvodníka narazil také třiadvacetiletý muž z Roudnicka, který chtěl prodat prostřednictvím inzertního portálu aku nůžky. Za nástroj požadoval 500 korun. Prostřednictvím falešného odkazu, který mu podvodník zaslal, vyplnil také údaje na předem připravený phishingový web v podobě platební brány. Podvodník mu následně ve čtyřech transakcích odčerpal z účtu 235 000 korun!
Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což hrozí neznámému pachateli v případě dopadení až 8 letý trest odnětí svobody.

V celém Ústeckém kraji policisté denně evidují případy výše uvedeného podvodného jednání. I přes opakované informování veřejnosti se bohužel počet těchto případů zatím nedaří snižovat.

Pokud se vás kupující bude snažit přimět k nestandartním postupům, nepřistupujte na platbu. Neplaťte kauce, nedoplatky či přeplatky a především nikam nezadávejte své platební údaje.

Podvodníci nasměrují oběť na předem připravený phishingový web v podobě platební brány. K tomu často zneužívají loga a grafiku různých reálných ověřených doručovacích společností či poskytovatelů služeb. Prodávající osobu velmi často zmanipulují tak, že jim poskytne všechny údaje ke svému bankovnímu účtu či platební kartě!

Apelujeme proto na občany! Buďte obezřetní při zadávání citlivých údajů. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo oslovil, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

1. března 2023
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje



ViewImage1.jpgViewImage1.jpg

vytisknout  e-mailem