Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nabízel sjednání půjčky za úplatu, nyní čelí obvinění

LIBEREC - Liberečtí kriminalisté obvinili z trestného činu podvodu 26letého muže, který nabízel sjednání půjčky za poplatek tisíc korun. Lidé zaplatili, žádnou půjčku ale nikdy nedostali. Zatím se přihlásily bezmála dvě stovky poškozených, ale bude zřejmě mnohem více. Policisté proto žádají ostatní ostatní poškozené, aby je kontaktovali. 

V posledních letech velice žádanou a lukrativní živnost s rychlými zisky si „založil“ 26letý muž z Liberecka. Prostřednictvím inzerátů uveřejněných na internetu nabízel poskytnutí půjčky, a to po uhrazení „manipulačního“ poplatku ve výši jednoho tisíce korun. Předem ale věděl, že žádnou půjčku žadatelům neposkytne. Na internetu používal hned několik smyšlených jmen a e-mailových kontaktů: 
 
Od roku 2010 až do současnosti vylákal tisícikorunový poplatek za poskytnutí půjčky hned od několika set poškozených z celé České republiky. Lidé požadovanou částku vložili dle instrukcí na čísla účtu, která jim muž uváděl v e-mailech, a které pro tyto účely zřídil. Na půjčku pak žadatelé čekali marně. Částka, kterou 26letý muž z poškozených vylákal dosahuje několika set tisíc korun.
 
Libereckým kriminalistům se podařilo 26letého „podnikavého muže“ koncem července odhalit a zadržet. Následně mu na základě zjištěných skutečností sdělil policejní komisař obvinění z trestného činu podvodu dle § 209 odst. 1, 3 trestního zákoníku. Za to, že se obohatil na úkor toho, že druhé uvedl v omyl, mu v případě pravomocného rozhodnutí soudu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.
 
Do současné doby se na policisty obrátily bezmála dvě stovky poškozených, je ale pravděpodobné, že podvedených bude mnohem více. A proto policisté žádají ty poškozené, kteří využili výše uvedených kontaktů, které muž prostřednictvím internetu využíval a byli jím podvedeni, aby se přihlásili na policii.
 
Oznámení přijmou liberečtí kriminalisté v pracovních dnech vždy od 7.30 do 15.30 hodin na telefonních číslech: 974 466 424 nebo 974 466 348. Mimo pracovní dobu lze kontaktovat bezplatnou tísňovou linku 158.
 
 
 
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
mluvčí KŘP Libereckého kraje
7. 8. 2013

vytisknout  e-mailem