Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nabídka prevence Náchodsko

Témata preventivních přednášek 

Mateřské školy

  1. Základy dopravní výchovy. Přednáška hravou formou seznamuje děti se základy dopravní výchovy. Popisuje povinnosti a na co si dát pozor jako účastník silničního provozu, zejména jako chodec, cyklista a spolujezdec ve vozidle. Cílem přednášky je děti seznámit se základy chování v silničním provozu. Rozsah přednášky je jedna vyučovací hodina.
     
  2. Policie České republiky jakou součást Integrovaného záchranného systému. Přednáška hravou formou seznamuje s Policií České republiky jako ozbrojeným bezpečnostním sborem. Vysvětluje její úlohu a představuje vybavení policistů z přímého výkonu služby. Cílem je seznámit s prací složky jako nedílné součástí IZS, aby děti věděly, že se na policisty mohou v případě potřeby kdykoliv obrátit. Přednáška zabere nejméně jednu vyučovací hodinu.

Základní školy

  1. Základy dopravní výchovy. Přednáška je určena pro první stupeň. Představuje povinnosti jednotlivých účastníků silničního provozu. Na co si dát pozor v dopravě jako chodec, cyklista a spolujezdec ve vozidle. Cílem přednášky je děti seznámit se základy chování v silničním provozu. Rozsah jsou dvě vyučovací hodiny.
     
  2. Policie České republiky jakou součást Integrovaného záchranného systému. Přednáška je určena pro první i druhý stupeň. Přednáška seznamuje s Policií České republiky jako ozbrojeným bezpečnostním sborem. Vysvětluje její úlohu a představuje vybavení policistů z přímého výkonu služby. Cílem je seznámit s prací složky jako nedílné součástí IZS, aby děti věděly, že se na policisty mohou v případě potřeby kdykoliv obrátit. Přednáška zabere dvě vyučovací hodiny.
     
  3. Bezpečně v kyberprostoru a Tvoje cesta online. Přednáška je určena dětem od třetí třídy a vyšším ročníkům. Seznamuje s problematikou pohybu dětí v online prostředí, sociálních sítích a všeobecně  v kyberprostoru. Sdílení informací a problematiku anonymity uživatelů, hraní online-her, zveřejňování fotografií spolužáků, osobní údajů. Dále se snaží pochopitelnou formou objasnit pojmy jako jsou kyberšikana, kybergrooming, sexting a jejich důsledky. Cílem je děti seznámit se základy jejich fungování v online prostředí tak, aby se nestaly možnou obětí protiprávního jednání. Rozsah přednášky jsou dvě vyučovací hodiny.
     
  4. Základy trestní odpovědnosti. Přednáška je určena dětem v sedmých, osmých a devátých třídách. Seznamuje děti s trestní odpovědností každého člověka, pojmy dítě, mladistvý, dospělý (věk a trestní odpovědnost), přestupky a trestné činy, provinění a jejich řešení, systém soudů a mnoho dalšího. Cílem je děti seznámit s tím, že má každý nejen práva, ale i povinnosti a odpovědnost za své chování a jednání. Přednáška zabere dvě vyučovací hodiny.
     
  5. Závislosti a drogová problematika. Přednáška je určena pro druhý stupeň. Seznamuje děti obecně s problematikou závislostí, co lze pod ně zařadit, jejich základní rozdělení, dále problematiku společensky tolerovaných závislostí (alkohol, tabák), právní následky spojené s nelegálními drogami, právní následky při účasti v silničním provozu pod vlivem návykových látek, dále pak příčiny závislostí a upozornit na prevenci. Cílem je děti seznámit s problematikou závislostí tak, aby se na nejnižší možnou míru minimalizoval jejich styk s návykovými látkami a též i s lidmi na nich závislými. Přednáška zabere dvě vyučovací hodiny.
     
  6. Tvoje cesta načisto. Přednáška je určena žákům osmých a devátých tříd. Jedná se o program primární protidrogové prevence, který je vedený formou interaktivní přednášky založené na promítání skutečného příběhu, proloženého soutěžní hrou a doplněné odborným výkladem policisty k vybraným pojmům trestního a přestupkového práva vztahující se k problematice návykových látek, jejich užívání, podávání a prodeje. Cílem je vysvětlit trestněprávní odpovědnost v důsledku užívání návykových látek a posílit tak právní povědomí mládeže, rozpoutat diskusi o rizicích závislosti a motivovat ke zdravému životnímu stylu a společenské odpovědnosti. Prostřednictvím témat svobody jednotlivce a respektování zákonů dojít k závěru, že zákony mají nezletilé a mladistvé chránit před nebezpečími a negativními dopady návykových látek.  Přednáška zabere nejméně tři vyučovací hodiny.
     
  7. Aktuální trendy v oblasti závislostí. Přednáška je určena žákům druhého stupně. Problematika je zaměřena na nikotinové sáčky a kratom, HHC a vapování jako hrozbu pro dnešní mládež. Popisuje charakteristiku látek a soustředí se na zdravotní rizika užití. Dále rozebírá problematiku těchto látek ve školských zařízeních. Rozsah přednášky je na dvě vyučovací hodiny.

Střední školy

  1. Základy trestní odpovědnosti. Přednáška je určena studentům všech ročníků. Seznamuje studenty s trestní odpovědností každého člověka, pojmy dítě, mladistvý, dospělý (věk a trestní odpovědnost), přestupky a trestné činy, provinění a jejich řešení, systém soudů a mnoho dalšího. Cílem je studenty seznámit s tím, že má každý nejen práva, ale i povinnosti a odpovědnost za své chování a jednání. Přednáška zabere nejméně dvě vyučovací hodiny.
     
  2. Tvoje cesta načisto. Přednáška je určena studentům prvních a druhých ročníků. Jedná se o program primární protidrogové prevence, který je vedený formou interaktivní přednášky založené na promítání skutečného příběhu, proloženého soutěžní hrou a doplněné odborným výkladem policisty k vybraným pojmům trestního a přestupkového práva vztahující se k problematice návykových látek, jejich užívání, podávání a prodeje. Cílem je vysvětlit trestněprávní odpovědnost v důsledku užívání návykových látek a posílit tak právní povědomí mládeže, rozpoutat diskusi o rizicích závislosti a navést a motivovat ke zdravému životnímu stylu a společenské odpovědnosti. Prostřednictvím témat svobody jednotlivce a respektování zákonů dojít k závěru, že zákony mají nezletilé a mladistvé chránit před nebezpečími a negativními dopady návykových látek.  Přednáška zabere nejméně dvě vyučovací hodiny.
     
  3. Závislosti a drogová problematika. Přednáška je určena studentům všech ročníků. Seznamuje děti obecně s problematikou závislostí, co lze pod ně zařadit, jejich základní rozdělení, dále problematiku společensky tolerovaných závislostí (alkohol, tabák), právní následky spojené s nelegálními drogami, právní následky při účasti v silničním provozu pod vlivem návykových látek, dále pak příčiny závislostí a upozornit na prevenci. Cílem je děti seznámit s problematikou závislostí tak, aby se na nejnižší možnou míru minimalizoval jejich styk s návykovými látkami a též i s lidmi na nich závislými. Přednáška zabere dvě vyučovací hodiny.
     
  4. Bezpečnost v kyberprostoru a Tvoje cesta online. Přednáška je určena studentům všech ročníků. Problematika sociálních sítích se zaměřením na pohyb mladých na sociálních sítích, rizika, bezpečnost a rizika uvádění osobních údajů. Objasňuje dále pojmy jako je kyberšikana, sexting a odpovědnost uživatelů za aktivitu ve virtuálním prostředí. Rozsah přednášky je na dvě vyučovací hodiny.
     
  5. Bezpečnost v dopravě mladých. Přednáška je určena studentům všech ročníků. Problematika zaměřena především na mladé řidiče, příčiny dopravních nehod, základní povinnosti řidičů, zásady bezpečné jízdy, důsledky krátkodobé praxe za volantem a její důsledky, následky jízdy pod vlivem alkoholu či návykových látek. Rozsah přednášky je nejméně na dvě vyučovací hodiny.
     
  6. Násilí jako nežádoucí vzorec chování. Přednáška je určena studentům všech ročníků.Při přednášce jsou rozebrány důvody možného násilného chování, kdo může být jeho cílem a obětí. Rozebírá i možné způsoby předcházení takovému jednání. Přednáška je zaměřena na domácí násilí jednu z variant takových projevů chování, jak ho lze poznat a především co v takových případech dělat. Rozsah přednášky je na dvě vyučovací hodiny.
     
  7. Aktuální trendy v oblasti závislostí. Přednáška je určena studentům všech ročníků. Problematika je zaměřena na nikotinové sáčky a kratom, HHC a vapování jako hrozbu pro dnešní mládež. Popisuje charakteristiku látek a soustředí se na zdravotní rizika užití. Dále rozebírá problematiku těchto látek ve školských zařízeních. Rozsah přednášky je na dvě vyučovací hodiny.
     
  8. AMOK - Aktivní útočník. Přednáška je určena studentům všech ročníků. Seznamuje jak postupovat v případě výskytu a pohybu nebezpečného aktivního útočníka. Teoretická část studenty seznámí s možnými pohnutkami pachatele či jeho psychickým rozpoložením, včetně kazuistiky několika skutečných případů. Obsahuje informace o tom, jak napadený objekt, co nejbezpečněji opustit či se ukrýt nebo jakým způsobem zamezit přístupu pachatele do místnosti s úkrytem. Cílem je studenty seznámit s postupem v takto stresové situaci. Rozsah jsou dvě vyučovací hodiny.

Dospělí

  1. Aktuální podvody v online prostředí. Přednáška je určena zaměstnancům či běžné dospělé populaci. Seznamuje se základy bezpečného chování v online prostředí, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat. Dále je seznamuje s nejčastější trestnou činností, která je zde páchána, a radami a doporučeními, jak se nestát obětí podvodníků. Cílem je seznámení se základními pravidly chování v online prostředí, zvýšení povědomí o možných rizicích a o tom, jak jim předcházet. Rozsah je přibližně 60 minut.
     
  2. AMOK - Aktivní útočník. Přednáška je určena zaměstnancům či běžné dospělé populaci. Seznamuje jak postupovat v případě výskytu a pohybu nebezpečného aktivního útočníka. Teoretická část studenty seznámí s možnými pohnutkami pachatele či jeho psychickým rozpoložením, včetně kazuistiky několika skutečných případů. Obsahuje informace o tom, jak napadený objekt, co nejbezpečněji opustit či se ukrýt nebo jakým způsobem zamezit přístupu pachatele do místnosti s úkrytem. Cílem je seznámit s postupem v takto stresové situaci. Rozsah je přibližně 90 minut.

Senioři

  1. Senioři v dopravě. Přednáška na toto téma seznamuje účastníky s problematikou seniora jako účastníka silničního provozu. Senior jako chodec, cyklista, ale i jako stále aktivní řidič. Povinné lékařská prohlídky, změny v legislativě a na co si jako senior v dopravě dát pozor. Cílem je připomenout či zopakovat základní pravidla účastníka silničního provozu. Rozsah je přibližně 60 minut.
     
  2. Ochrana majetku a bezpečné chování. Přednáška seznamuje seniory s novými trendy páchání majetkové kriminality a doporučuje zásady bezpečného chování doma, venku na ulici, či v obchodě při nakupování. Dotkne se také tématu domácího násilí a problematiky podvodů po telefonu. Rozsah je přibližně 60 minut.
     

V případě, že bude zájem i o témata typu okolností vylučujících protiprávnost (nutná obrana, krajní nouze) či teoretické zvládnutí krizových situací jsem na toto schopen individuálně reagovat a domluvit se. Další individuální témata jsou k možnému jednání.

Podle aktuální situace jsem schopen reagovat také na požadavky situační prevence k zabezpečení majetku, prevence v dopravě. Pokud to bude situace vyžadovat, je možné přednášky domluvit i distanční formou online.

por. Mgr. Miroslav Mervart
komisař – preventista pro Náchodsko
20. 02. 2024

vytisknout  e-mailem