Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Na záchranáře s nožem

Nejprve šlo o život muži, posléze všem ostatním. 

Celá událost se odehrála v jedné z ubytoven v Praze 5 Radotíně, kam do ulice Výpadová vyjížděli záchranáři k muži intoxikovanému alkoholem. Zdravotníci po příjezdu na místo okamžitě spěchali do konkrétního pokoje na pomoc otrávenému, který byl navíc v tu dobu v bezvědomí.

Relativně běžná situace se ale během vteřiny změnila v drama, při kterém šlo záchranářům doslova o život. Bezvládný muž se totiž z ničeho nic probral a na své zachránce začal útočit nožem s třiceticentimetrovou čepelí. V obavě o svůj život vyklidili záchranáři takticky prostor ubytovny, aby nebyli důvodem eskalace mužova agresivního jednání a přivolali policisty.

Na základě shora popsaného se na místo sjelo hned několik policejních hlídek. Policisté se okamžitě snažili navázat s dotyčným mužem kontakt a pokud možno celou situaci v co nejkratší době a co nejsmířlivěji vyřešit.

Muž byl ale zjevně jiného názoru. Jednak odmítal odhodit zbraň a také mu bylo proti mysli uposlechnout pokynů policistů. Naopak, policisty vybízel, aby ho zastřelili, nicméně ve chvíli, kdy se muži zákona přiblížili k pokoji, utekl před nimi oknem na střechu přístřešku, kterou pak odmítal několik desítek minut opustit.

V tu chvíli nastala situace, kterou možná každý z nás zná z různých „kriminálek“. Policisté s dotyčným začali vyjednávat, aby ho přemluvili odhodit zbraň a policistům se vzdát. V určitou chvíli pak došlo i na klasické smlouvání tipu „když mi dáte cigaretu, tak si nejdřív zakouřím a pak slezu“. Jenže jak to tak bývá, byly to samozřejmě sliby chyby.

Nakonec se situace vyřešila více méně sama. Jakmile si totiž muž zakouřil, začal vrávorat, až omdlel a zůstal ležet na okraji stříšky, ze které se sunul směrem dolů. Pro „zlé jazyky“ předesílám, že cigareta nebyla obohacena o jakoukoli látku, která by muži přivodila shora popsaný stav.

Díky tomuto mužovu bezvládnému stavu hrozilo, že i s nožem v ruce spadne na zem. Nakonec se tak stalo a muž spadl ze stříšky policistům doslova do náruče a poté na zem. Zde si ho posléze převzali do péče stále ještě přítomní záchranáři.

Následně byl čtyřiatřicetiletý muž převezen k preventivnímu vyšetření do nemocnice, odkud ho záchranáři, doprovázeni policejní eskortou, převezli do zdravotnického zařízení v Praze 8, kde zůstal v hospitalizaci.

Jakmile to mužův zdravotní stav dovolí, bude se ze svého jedná zodpovídat policistům, s největší pravděpodobností pro podezření z trestného činu nebezpečné vyhrožování.

por. Mgr. Tomáš Hulan 20. 11. 2018

vytisknout  e-mailem