Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na začátku letních prázdnin proběhla dopravně bezpečnostní akce

KRAJ – V uplynulých dnech proběhla v Libereckém kraji dopravně bezpečnostní akce "Letní prázdniny". 

Se začátkem letních prázdnin dochází k větší intenzitě  provozu na silnicích. Lidé se vydávají na vysněné letní dovolené, výlety a děti na letní tábory i různá soustředění. S ohledem na nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti v tomto období v minulých letech, se uskutečnila během uplynulých dní od 30. června do 6. července na celém území Libereckého  kraje první část celorepublikové dopravně bezpečnostní akce "Letní prázdniny"  s cílem působit na řidiče, kteří nedodržují pravidla silničního provozu. 

Během akce se policisté zaměřili na kontroly porušování stanovené rychlosti, způsobu jízdy a dodržování pravidel silničního provozu, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, držení hovorového nebo záznamového zařízení za jízdy, technický stav vozidel, kontrolu dokladů předepsaných pro řízení a provoz motorových vozidel a dodržování ostatních obecně platných ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.  Hlídky se zaměřily také na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. 

Téměř sto padesát policistů z pořádkové i dopravní služby zkontrolovalo během této akce 1984 vozidel a zjistilo 433 dopravních přestupků. Policejní hlídky  jich 405 vyřešily na místě udělením blokových pokut v celkové výši 150.400,- Kč a zbylých 28 oznámili k projednání příslušnému orgánu. 

Opět se ukázalo, že velkým problémem českých řidičů je nedodržování nejvyšší povolené rychlosti. Tu během akce překročilo 82 řidičů. Dalším velmi početným prohřeškem byl nevyhovující technický stav vozidel, a to v 86 případech.  Jako třetí nejčastější prohřešek řidičů bylo nepoužití bezpečnostních pásů, celkem v 73 případech. Dalších pět řidičů při přepravě dětí nepoužilo zádržný systém.

Policisté během kontrol také v dechu osmi řidičů naměřili alkohol. Šest z nich nadýchalo hodnoty do jednoho promile a dopustili se tak přestupku. Ovšem dva řidiči nadýchali hodnoty přesahující jedno promile a policisté v těchto případech již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za jehož spáchání hrozí pachateli v případě odsouzení trest odnětí svobody až na jeden rok.

Policejní hlídky během akce také sledovali to, zda řidiči během jízdy nedrží v ruce telefon jiné hovorové či záznamové zařízení. S telefonem ruce při řízení motorového vozidla tak přistihli 14 řidičů. Třinácti z nich udělili na místě blokové pokuty a jednání jednoho řidič oznámili k projednání příslušnému správnímu orgánu. 

Upozorňujeme všechny účastníky silničního provozu, že během následujícího letního období budou na území celého Libereckého kraje probíhat další dopravně bezpečnostní akce. V nich se zaměříme nejen na řidiče motorových vozidel včetně motocyklistů, ale také například i na cyklisty, kteří jsou jednou z nejranitelnějších skupin pohybujících se na silnicích.

Všem řidičům, kteří se vydají v tomto prázdninovém období na cesty, doporučujeme, aby si trasy dopředu plánovali, počítali také s možnými uzavírkami a objížďkami a nechávali si i časovou rezervu. Hlavně nepřeceňujte své schopnosti a nepodceňujte únavu!


8. 7. 2022
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje


 

vytisknout  e-mailem