Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Na vině smrti byla agrese a alkohol

KRAJ - Objasnění odloženého případu usmrceného 50letého muže z Náchodska 

 
Krajští kriminalisté ve spolupráci s náchodskými kolegy objasnili v těchto dnech odložený případ, který šetřili a uzavřeli jako náhlé úmrtí tehdy 50letého muže z Náchodska. Muž zemřel 19. 12. 2011 na zlomeninu kosti lebeční a krvácení do mozku. Závěr soudní pitvy byl jasný a to, že muž zemřel vlivem pádu na hlavu. Tehdy se nám však nepodařilo prokázat, že by na jeho smrti měla podíl další osoba.
 
Po sedmi měsících od události ale vyšly najevo nové skutečnosti, díky kterým vyšetřovatelé znovu případ otevřeli. V jeho závěru je obviněná 40letá žena z Náchodska, která je podezřelá ze zločinu ublížení na zdraví s následkem smrti a z krádeže. Dva muži, rovněž z Náchodska, ve věku 55 a 52 let jsou obviněni z přečinu neposkytnutí pomoci, mladší navíc ze zločinu vydírání.
 
V sobotu 17. 12. 2011 se v domě, kde bydlel jeden z obviněných mužů, sešla, jako poměrně často, společnost těchto v současné době obviněných osob. Jako vždy za účelem popíjení levného alkoholu. Všichni žili tak zvaně na okraji společnosti. Jsou nezaměstnaní, žijí ze sociálních dávek a jejich hlavním zájmem je, aby v průběhu dne sehnali alkohol a cigarety. Ten den s nimi byla ještě 49letá žena, která v bytě toho času bydlela.  Na rozdíl ode všech ostatních ale alkohol nepila a reálně vnímala, co se v domě osudný den odehrálo. O její přítomnosti na místě se kriminalisté dozvěděli až nyní. Všichni obvinění totiž shodně vypovídali, že byli v domě jenom oni, že mrtvého muže ten den vůbec neviděli a nevědí tedy, co se mu stalo.
 
Nově získané důkazy a svědectví dalších osob jejich výpovědi ale vyvrátily:
Prokazatelně víme, že za nimi poškozený 50 letý muž do domu skutečně na návštěvu přišel. V té době byl, stejně jako i tři dnes obviněné osoby již dost opilý. Podle výpovědí je zřejmé, že muž začal ženu proti její vůli osahávat na intimních partiích. Když nepřestával, žena ho chytila za oděv, smýkla s ním na zem, kde zůstal bezvládně ležet. Obvinění muži ho pak v bezvědomí vynesli před dům, opřeli ho o kamennou zídku a nechali bez jakékoliv pomoci.  Ještě před tím mu ale obviněná žena s největší pravděpodobností z kapsy kalhot vytáhla peněženku, ze které mu odcizila dva tisíce korun.
Poškozeného, těžce zraněného muže, našli po několika hodinách jeho příbuzní před domem. Snažili se ho přesvědčit, že ho odvezou do nemocnice, což muž odmítal s tím, ať ho odvezou domů, že si lehne. I přesto, že se snažili o muže pečovat a pravidelně ho navštěvovali, nalezli ho, bohužel, po dvou dnech mrtvého. 
Když se informace o jeho smrti rozkřikla, začal jeden z nich důležité svědkyni, o níž jsme tenkrát vůbec nevěděli, vyhrožovat fyzickým násilím a vyhozením z bytu, pokud něco oznámí na policii. Vzhledem k tomu, že v bytě bydlela i se svým synem, byla zima a ona neměla kam jít, skutečně vše zamlčela. Až doteď.
 
V průběhu dnešního dopoledne okresní soud rozhodl o vazebním stíhání obviněné ženy, o muži, který je obviněn z vydírání bude rozhodovat odpoledne.
V případě odsouzení hrozí ženě trest odnětí svobody až na 10 let, muži obviněnému z vydírání 8 let a dalšímu pro neposkytnutí pomoci až 2 roky vězení.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tel. 602651187
25.7.2012, 14:00

vytisknout  e-mailem