Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Na útěku před policií se skrýval a podváděl

Jihočeští kriminalisté ve spolupráci se zásahovou jednotkou a tzv. lovci lebek z Policejního prezidia zadrželi a obvinili z mnohamilionových podvodů muže na útěku před vězením. Hlasová schránka 974 221 116) 

Zásahová jednotka zadržela v minulých dnech v jedné z obcí na Českobudějovicku hledaného a mazaného recidivistu. Nejen, že se vyhýbal nástupu trestu za zločiny z minulých let, ale také páchal další trestnou činnost, podvody za miliony korun. Nebezpečný muž potřeboval hotovost, v České republice jej pálila půda pod nohama. Byl na útěku před policií, soud vydal příkaz k jeho dodání do výkonu trestu, čekalo ho šest let ve věznici s ostrahou. Jednačtyřicetiletý recidivista z Příbramska však vymyslel, jak z toho ven.


Ukryl se v pronajatém rodinném domě v jedné z obcí na Českobudějovicku. Nevycházel, ani se moc neukazoval sousedům, zásobování obstarávala jeho přítelkyně, která z domu odjížděla a také se vracela jako školená špiónka. Měnila trasy i časy jízd, předpokládala, že by jí mohla policie sledovat.
Mezitím ukrytý recidivista kontaktoval svého třicetiletého známého, který se tak stal tzv. bílým koněm i spolupachatelem a dohodl s ním podvod, který vynesl zisk několika milionů.


Od května do července loňského roku vystupoval „bílý kůň“ jako jednatel společnosti z Prahy, která potřebuje pro svůj vozový park zajistit tankování pohonných hmot. Ukrytý pachatel dodal svému kumpánovi seznam vozidel a ten s jednou ze spedičních společností v Jihočeském kraji uzavřel smlouvu na odběr pohonných hmot. Převzal devět tankovacích karet a zavázal se dle dohody vždy po měsíčním vyúčtování natankované hmoty uhradit. Karty předal svému staršímu společníkovi, který vše pravděpodobně vymyslel i organizoval. Ten dál zajistil čerpání hmot na vydané karty a prodej takto získaných pohonných látek dál. Samozřejmě veškeré částky získané prodejem paliv si ponechal pro svoji potřebu. Za dva uvedené měsíce dokázali pachatelé odebrat na tankovací karty 90 000 litrů pohonných hmot za zhruba 3 000 000 korun.


Od několika dalších dopravních společností v Jihlavě, Hradci, Benešově či Slaném odebrali dalších deset tankovacích karet a na ně odčerpali zhruba dalších 112 000 litrů paliva za necelé 4 000 000 korun. Samozřejmě po vyúčtování nic neuhradili. Během dvou měsíců tak podvodně odebrali přes 201 000 litrů pohonných hmot za necelých 7 000 000 korun.


Přes tyto organizované čerpací podvody ještě stačili s několika autosalony v Jihočeském kraji uzavřít objednávky na náhradní díly k vozům značek BMW či Mercedes, samozřejmě na fakturu a nezaplatit. Autosalonům tak způsobili škodu dalších několika set tisíc korun. Vyšetřovatelé spočítali celkem způsobenou škodu na částku necelých 7 500 000 korun.


Kriminalisté již v loňském roce dopadli jednoho ze spolupachatelů, zmiňovaného „bílého koně“, ale ten nechtěl s kriminalisty spolupracovat. Policisté tak museli celý podvod rozkrývat podle částečných a kusých informací a zajištěných důkazů. Do pátrání po organizátorovi celého podvodu zapojili jihočeští kriminalisté, specialisté na závažné hospodářské delikty i kolegy z Ústřední služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia z oddělení cíleného pátrání. Těmto specialistům přezdívaným lovci lebek se po několika týdenním náročném pátrání podařilo vypátrat dům, ve kterém se hledaný recidivista ukrýval před světem. Připravili konečný zátah na hledaného muže. V tomto okamžiku policistům pomohla náhoda. Muž, který nevycházel z domu a ukrýval se, si vyšel ven koupit cigarety. Připravený oddíl zásahové jednotky jihočeského policejního ředitelství nezaváhal, využil nepředpokládanou situaci a překvapeného muže zadržel.


Muž byl obviněn z pokračujícího zločinu podvodu podle § 209 odst. 1,5 písm. a) tr. zákoníku, stejně jako jeho spolupachatel. Policisté pak muže předali do vězení, kterému se tak usilovně vyhýbal. Musí počítat s tím, že se mu stanovený trest odnětí svobody ve výši 6 let, pravděpodobně o 5 – 10 dalších let protáhne. 
 

Video:

VIDEO zadržení pachatele.MOV

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

10. února 2012

 

vytisknout  e-mailem