Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Na Uherskohradišťsku řádili sprejeři

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Od začátku roku evidujeme už dvacet sedm případů. 

Zdi bytových a rodinných domů, garáží, firem, prodejen, školských a městských zařízení, ale i trafostanice, čekárny u zastávek, popelnice, vlakové soupravy a další předměty nebo jiná místa často lákají „novodobé umělce“ k tomu, aby zde ztvárnili svá díla. Majitelé těchto objektů a ostatní slušní lidé však o jejich výtvory nestojí. Řeč je o sprejerech.

Sprejerství se v poslední době rozmohlo také na Uherskohradišťsku. Od začátku roku totiž v okrese evidujeme hned dvacet sedm skutků. Přitom za celý loňský rok máme oznámeno třicet jedna případů a stejný počet také za rok předloňský. Letos nejvíce událostí řešili policisté z Uherského Hradiště a Buchlovic. Sprejeři svá díla nejčastěji tvořili na garážích a fasádách budov. Méně časté pak byly malby na zaparkovaných vozidlech a autobusových čekárnách. Ve většině případů se nám podařilo pachatele dopadnout. Zbylé skutky stále ještě vyšetřujeme. Hned patnáct činů spáchaly děti. Škodu, kterou způsobily, tak budou muset zřejmě uhradit jejich rodiče.

V případě sprejerství se vždy jedná o trestný čin (poškození cizí věci), a to bez ohledu na výši způsobené škody. Pachatelům za takové jednání hrozí kromě pokuty i rok vězení.

11. dubna 2020, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem