Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na Střelnici cvičila krajská pořádková jednotka

KRAJ – Dnes na fotbalovém stadionu v Jablonci nad Nisou probíhal výcvik krajské pořádkové jednotky zaměřený na divácké násilí při sportovních akcích. 

Stovka policistů pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Libereckého kraje se dnes zúčastnila v prostoru fotbalového stadionu Střelnice v Jablonci nad Nisou cvičení zaměřeného na eliminaci rizik diváckého násilí při sportovních akcích.  

"V nadcházející nadstavbové části Fortuna ligy, která je v letošním ročníku novinkou, očekáváme minimálně dvě riziková fotbalová utkání. V souvislosti s touto skutečností musí policisté v tomto prostoru provádět výcvik a vyzkoušet si postupy, aby při ostrých akcích dosáhli profesionality a došlo tak k rychlému a efektivnímu zákroku proti konkrétním pachatelům", sdělil náměstek krajského ředitele pro vnější službu plk. Mgr. Pavel Bartoš, MBA.

Na fotbalovém stadionu policisté společně s figuranty z řad studentů Euroškoly v České Lípě navodili prostředí podobající se reálné situaci během utkání, kdy dochází k protiprávnímu jednání fanoušků, kterou již pořadatelská služba nezvládá.

Cílem cvičení byl nácvik a zvládnutí zákroku proti narušitelům veřejného pořádku při  sportovní akci. Policisté nacvičovali zákrok proti agresivním fotbalovým fanouškům, kteří nerespektovali během zápasu návštěvní řád a dopouštěli se protiprávního jednání. Policisté tak v reálných podmínkách trénovali to, co se může při takovém fotbalovém zápase skutečně v kterémkoliv sektoru fanoušků fotbalu odehrát. 

Na takové zákroky se musí policisté pravidelně připravovat a cvičit. Musí být  více organizovaní a připravováni pro zákroky jak po stránce taktiky, techniky, ale i fyzické zdatnosti. Výcviky jsou stále intenzivnější a náročnější.

"Během fotbalových utkání policisté vstupují na stadiony v okamžicích, kdy pořadatelská služba již není svoji silou chování především těch radikálních fanoušků sama zvládnout a dochází mezi nimi k protiprávnímu jednání. Je tedy zcela jistě potřeba, abychom byli připraveni tyto situace vysoce profesionálně zvládnout", uvedl plk. Mgr. Petr Šikola, vedoucí Odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje

Pro policisty je důležité naučit se zorientovat ve specifických prostorech fotbalových stadionů tak, aby  reálný zásah mohl být veden co nejrychleji a nejúčelněji. 

"Sám bych se rád stal v dospělosti policistou. Již nyní policisty obdivuji. Zcela jistě pro ně musí být velmi těžké v takových situacích, které jsme s nimi dnes nacvičovali, velmi těžké udržet se i v psychické rovnováze a zákrok profesionálně zvládnout. Určitě to byla pro mě velmi dobrá zkušenost, podívat se na takovou situaci z obou stran", uvedl jeden z figurantů, student Dominik z Euroškoly v České Lípě studující obor „Bezpečnostní služby“.

"Jsem vděčný, že nám studentům bezpečnostních služeb českolipské Euroškoly policisté tuto příležitost umožnili. ", sdělil student této školy David. 

Na závěr děkujeme všem studentům Euroškoly v České Lípě, kteří se uvedeného výcviku krajské pořádkové jednotky zúčastnili jako velice aktivní figuranti, čímž přispěli k navození naprosto reálné situace diváckého násilí na stadionu vzniklé během jakéhokoliv fotbalového utkání. Navíc průběhu celého školního roku se studenti Euroškoly v rámci realizované spolupráce a přípravy na budoucí povolání na Krajském ředitelství policie Libereckého kraje také účastní řízených praxí.

KRAJSKÁ POŘÁDKOVÁ JEDNOTKA:

  • je součástí Krajského ředitelství policie
  • působí na území krajského ředitelství policie, vyžaduje-li to bezpečnostní situace, může působit i na jiných místech České republiky
  • chrání bezpečnost osob a majetku, spolupůsobí při zajištění vnitřního pořádku a bezpečnosti a provádí bezprostřední opatření k jeho obnově, byl-li závažným způsobem narušen
  • podílí se na plnění úkolů policie v rámci IZS při přípravě a provádění záchranných a likvidačních prací
  • podílí se na výkonu služby v případech opatření vyžadujících nasazení většího počtu sil a prostředků policie (např. sportovní či kulturní akce, pátrání po osobách a věcech)
  • spolupůsobí při zákrocích zásahové jednotky krajského ředitelství policie, Útvaru rychlého nasazení a dalších služeb policie
  • zajišťuje ozbrojené doprovody (např. cenin nebo jaderného materiálu)
  • posiluje výkon hlídkové nebo jiné služby v rámci bezpečnostních opatření.


9. 4. 2019
nprap. Dagmar Sochorová
Oddělení tisku a prevence
Jablonec nad Nisou

vytisknout  e-mailem