Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Na řidiče útočil spánek, olej, zvěř i slunce

NÁCHODSKO – Nehody zcela rozdílného charakteru skončily naštěstí bez zranění 

dopravní policista a logo PČRIlustrační foto /Archovi Policie ČR
Při noční jízdě by měli řidiči počítat s nenadálým výskytem zvěře na silnici.
Nebezpečí setkání se zvěří, která nezná pravidla a vběhne do silnice pak hrozí zejména poblíž lesa nebo luk, kam se chodí pást. O Půl páté ráno v pondělí 23. 7. 2012 takové nepříjemné setkání zažila 36letá řidička Peugeotu 206 při jízdě z Machova na Bezděkov. Z levé strany jí z příkopu vběhlo do silnice náhle divoké prase. Žena do něj autem narazila a odhodila jej zpět do příkopu, kde zůstalo ležet uhynulé. Zkouška na alkohol dopadla negativně, policisté nehodu na místě odložili. Hmotná škoda na vozidle dosáhla 40.000 korun.
 
Jak dovede být zrádné slunce, když zasvítí přímo do očí, vyzkoušel dopoledne osobně řidič malého dodávkového vozidla Fiat Scudo. Krátce před půl devátou v Jaroměři na křižovatce ulic Bezručovy a Hradecké přehlédl proti slunci okraj ostrůvku, narazil do dopravní značky Přikázaný směr objíždění, kterou tím pádem vůbec neobjel, ale zlomil pod značkou sloupek. Dechová zkouška prokázala, že před nehodou nic nepil, policisté tedy vyřešili nehodu na místě jako přestupek a uložili mu blokovou pokutu ve výši 300 korun.
 
Nepříjemnou vlastnost oleje, tedy učinit povrch velmi kluzkým, pak otestoval 17letý motocyklista, projíždějící levotočivou zatáčku na konci obce Hronov. Nutno dodat, že zcela nedobrovolně. Motocyklista na stroji Yamaha DT 125 R najel na olejovou skvrnu, pozůstatek z motoru neznámého motoristy. Přilnavost kol motocyklu k asfaltu najednou vzala za své a mladík upadl i se strojem levým bokem na vozovku. Naštěstí tak šikovně, že se nezranil a větší škody neutrpěl ani motocykl. Hmotná škoda na něm byla odhadnuta na 4.000 korun. Ani u něj dechový přístroj neodhalil žádný alkohol. Dopravní nehodu policisté dále prošetřují.
 
Možnost přepnout na autopilota by zjevně pomohla 62letému muži za volantem o půl třetí odpoledne v Náchodě. Podle všeho muž řídící Nissan Sunny na chvíli usnul a nikým nekontrolované auto mezitím vyjelo mimo vozovku, kde srolovalo plot u rodinného domku a dvě tůje. Tady byla hmotná škoda citelně vyšší, na vozidle činila 15.000 a na plotu a stromcích 20.000 korun. Dechová zkouška na alkohol i zde dopadla ve prospěch řidiče-spáče, tedy s nulou. Ani řidič vozu, ani nikdo jiný při nehodě zraněn nebyl.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
24.7.2012 v 14:00

vytisknout  e-mailem