Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Na pití alkoholu asi zapomněl

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Až po dechové zkoušce si vzpomněl, že vypil tři piva a dva panáky.  

Více méně vyrovnaný stav v oblasti vybraných přestupků v dopravě je možné pozorovat ve statistických přehledech za posledních čtrnáct dnů. O kolik méně řidičů bylo přistiženo při jízdě bez pásů, o to více řidičů bylo přistiženo při řízení s telefonem v ruce. Mírně ubylo rychlých řidičů, na druhou stranu přibylo vozidel v nevyhovujícím technickém stavu. Nepříjemný nárůst policisté zaznamenali v oblasti alkoholu a řízení, z pěti za týden se počet zvýšil na devět.

Hned v pátek 13. dubna večer zastavili bojkovičtí policisté ve Starém Hrozenkově sedmadvacetiletého muže za volantem osobního fordu. Když se ho policisté při předkládání dokladů ptali, jestli před jízdou pil, mladík jednoznačně tvrdil, že ne. Pak třikrát za sebou dýchl do měřicího přístroje, který opakovaně ukázal hodnoty kolem 1,6 promile. Až poté si mladý řidič vzpomněl, že půl hodiny před jízdou dopil třetí pivo a druhou borovičku. Policisté jej na místě zajistili a zadrželi mu řidičský průkaz. Takovouto opileckou jízdu posuzuje zákon jako spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a ukládá za ni až rok vězení.

Stejnou hodnotu alkoholu naměřili bojkovičtí policisté ve středu večer v Komni. Sedmapadesátiletý muž si jel prý jen nakoupit. Měřicí přístroj jednoznačně potvrdil, že muž měl věru „nakoupeno“. Dechová zkouška u něj prokázala 1,58 promile alkoholu. I jemu policisté zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu domům s nákupem.

Podobné hodnoty alkoholu naměřili buchlovičtí policisté u mladíka jedoucího v úterý v noci na babetě u Osvětiman. Šestadvacetiletý muž jel bez toho, aby měl řidičské oprávnění, bez přilby, neosvětlený a k tomu opilý. Opakované dechové zkoušky se pohybovaly kolem 1,6 promile. Policisté jej na místě zadrželi a eskortovali na lékařské vyšetření a na policejní oddělení. Tam mu sdělili, že je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Hodnotu dvou promile alkoholu těsně překročil šestadvacetiletý muž, kterého zastavili dopravní policisté v sobotu odpoledne mezi Uherským Hradištěm a Kunovicemi. Řidič felicie nadýchal opakovaně 2,02 promile. Řidič přiznal, že před hodinou dopil desátou jedenáctku a čtvrtou whisky. Policisté muže samozřejmě na místě zadrželi a začali s ním řešit podezření ze spáchání trestného činu.

Rychlostí 127 km/h jela v neděli odpoledne Škoda Octavia poblíž Zlechova. Její devětadvacetiletý řidič ze středních Čech překročil maximální rychlost o více než třicet kilometrů a policisté jej zastavili. Za takto rychlou jízdu zákon ukládá pokutu od dvou a půl do pěti tisíc korun. Tento rychlý řidič ovšem musí počítat také s trestem zákazu řízení od jednoho měsíce do půl roku, protože byl při takto vysokém překročení rychlostního limitu přistižen podruhé za uplynulých dvanáct měsíců.

 


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 13. – 19. 4. 2012


 

13. – 19. 4. 2012

6. – 12. 4. 2012

Řidič pod vlivem alkoholu

9

5

Řidič pod vlivem drog

0

0

Překročení maximální rychlosti

57

72

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

5

2

Nepoužití bezpečnostních pásů

10

14

Telefonování za jízdy

21

18

Špatný technický stav vozidla

36

25

Uložené kauce za přestupek v dopravě

0

0


20. duben 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem