Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Na odpočívkách číhá nebezpečí

KRAJ: Zloději vykrádají auta spících šoférů. 

Na jihomoravských dálnicích čeká na zahraniční řidiče nejedno nemilé překvapení. Především pak na odpočívadlech musí být obzvlášť opatrní. Kromě jiných úskalí, zde dochází i poměrně sofistikovaným krádežím. Zloději si zejména vybírají odstavené kamiony a dodávky s vleky směřující na západ Evropy, kde je předpoklad nějaké větší finanční hotovosti. V době kdy pak řidiči ulehnou k odpočinku, dají se lapkové do práce. Do zaparkovaných vozidel se dostávají nejrůznějšími způsoby i za použití násilí. Uvnitř kabin pak nic netušící řidiče nenápadně okradou. Jednoduše berou vše, co mají v dosahu. Poškození si ani mnohdy nevšimnou, že byli bezostyšně okradeni.

Podobně dopadl na odstavné ploše dálnice D2 poblíž Brna i šestapadesátiletý Turek. Přestože si kabinu večer před spaním řádně uzamkl, nebylo mu to nic platné. Krátce po půlnoci jej totiž probudily pootevřené dveře kamionu, kterými na něj foukal studený vítr. Hned tak zjistil, že přišel o téměř čtrnáctitisícovou finanční hotovost v eurech a tureckých lirách. Případ je nyní dálničními policisty prošetřován pro podezření ze spáchání trestného činu krádež. V případě dopadení hrozí neznámému zloději až dvouletý pobyt za mřížemi. 

Přestože se sice v poslední době jedná jen o jednotky případů, dobrou pověst nám v zahraniční ale rozhodně neudělají. Nesmíme tak zapomenout, že auto skutečně není trezor. I ve vozech je potřeba cenné věci uschovávat například v nejrůznějších uzamykatelných skříňkách, tím se minimalizujeme riziko případné krádeže.

por. Petr Vala, 6. dubna 2022.

vytisknout  e-mailem