Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Na Nový rok nezačali řidiči, kteří řídili opilí, úplně nejlíp

KOLÍNSKO – Ani jeden nenadýchal pod jedno promile. 

Opilý řidič je velkým nebezpečím nejen pro sebe, ale i pro své okolí. Alkohol nám dodává sebedůvěru a současně zpomaluje naše smyslové a motorické (pohybové) reakce. To je za volantem doslova vražedná kombinace. Opilému řidiči totiž trvá mnohem déle, než zareaguje na to, co se děje před ním, nebo kolem něj, má problémy s vyhýbáním se vozům u krajnice, pletou se mu pedály nebo je nohou míjí.

První lednový den přivítala spousta lidí alkoholickým nápojem, což není nic neobvyklého. Horší ale jsou ti, kteří opilí sedli za volant a zvesela si jezdili autem, aspoň do té doby, než je zastavili policisté.

Jedním ze tří hříšníků byl 23letý muž, který byl hlídkou zastaven ve dvě hodiny ráno v Polepské ulici v Kolíně. Ten nadýchal téměř dvě promile. Za další půl hodinu, tj. v půl třetí ráno, byl zkontrolován v ulici U Křižovatky v Kolíně 31letý řidič, jemuž přístroj naměřil 1,40 promile alkoholu v dechu. Třetí řidič s pozitivním výsledkem s hodnotou dosahující dvě promile byl 54letý muž, kterého zastavila hlídka ve 4 hodiny ráno v Jaselské ulici v Kolíně.

Všem třem řidičům, kteří řídili pod vlivem alkoholu, hrozí v případě odsouzení až jeden rok za mřížemi.

Alkohol za volant nepatří!

  • Mějte na paměti, že ALKOHOL ZA VOLANT NEPATŘÍ, a to ani v titěrné míře. Než před jízdou jedno vypité pivo, zvolte raději nealkoholickou alternativu tohoto moku. Chuťový požitek bude téměř stejný, následky žádné. Výbornou náhražkou jsou i jiné bezalkoholické nápoje nebo exotické koktejly.
  • Pokud víte, že se z místa oslavy, večírku nebo z pohostinství budete muset dopravit autem, raději vytvořte skupinku přátel, ve které zůstane vždy jeden, který alkohol nepožije a spolehlivě Vás rozveze domů. Pokud se nikdo nechce „obětovat“, využijte noční spoje městské nebo meziměstské hromadné dopravy nebo si objednejte taxi.
  • Za volant vozu neusedejte ani druhý den po oslavě, vypili-li jste větší množství alkoholu. Ačkoli se budete cítit neovlivněni alkoholem a naprosto schopni bezpečně řídit, myslete na tak zvaný zbytkový alkohol. Navíc ve stavu tak zvané kocoviny, kdy alkohol z krve již vymizel, je schopnost řízení značně zhoršená. Vhodné je pořídit si spolehlivý detektor alkoholu v dechu.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
3. ledna 2022

vytisknout  e-mailem