Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Na Novojičínsku se stalo méně nehod

Počet usmrcených osob se v porovnání s minulým rokem významně snížil. 

Na území okresu  Nový Jičín došlo do konce října letošního k 739 dopravním nehodám, při kterých přišlo o život sedmnáct osob, dvaačtyřicet účastníků utrpělo těžká zranění a dvě stě lehká. Vloni za stejné období zemřelo na silnicích Novojičínska o sedm osob méně.

Nejčastější příčinou dopravních nehod byl již tradičně nesprávný způsob jízdy, a to v tři sta devadesáti pěti případech. Další příčinou byla nepřiměřená rychlost, která hrála roli v sto šedesáti devíti případech, nedání přednosti v jízdě bylo příčinou u sedmdesát nehod a ve třiadvaceti případech řidiči, kteří bourali, nesprávně předjížděli. Pokles o šestnáct procent zaznamenali policisté při dopravních nehodách, které řidiči způsobili pod vlivem alkoholu. Vloni to bylo sto dvaadvacet dopravních nehod, letos sto dva událostí, ke kterým vyjížděli dopravní policisté v rámci šetření dopravních nehod.

 


DN                                      2009      2008      +/-      %

počet dopravních nehod   739       1747     -1008  -58
usmrceno                          17         24         -7        -29
těžká zranění                    42          43         -1       -2
lehká zranění                    200        283       -83     -29

Příčiny

nesprávný způsob jízdy  395         1063     -668   -63
rychlost                            169         261       -92     -35
přednost v jízdě                70           217      -147   -68
nesprávné předjíždění      23           73        -50     -68  

alkohol                            102         122       -20    -16

Nejčastěji od ledna do konce října letošního roku docházelo k dopravním nehodám na Novojičínsku v pátek. Policisté jich v tento den evidují 129, naopak nejméně, 85, jich bylo v pondělí. Nejčastěji k dopravním nehodám docházelo v době od čtvrté do šesté hodiny odpolední. V tuto dobu to bylo celkem dvaadevadesát nahlášených nehod a nejméně se bouralo v době od půlnoci do druhé hodiny v noci, a to ve čtyřiadvaceti případech.

Za říjen letošního roku zjistili novojičínští dopravní policisté přes tisíc dopravních přestupků (1004), za které udělili blokové pokuty přes devět set padesát tisíc korun. Šoféři nejčastěji překročili povolenou rychlost, a to ve 542 případech. Dále ve 152 případech nebyly použity bezpečnostní pásy nebo zádržné systémy, celkem čtyřiaosmdesát vozidel neměly v pořádku technický stav, osmapadesát řidičů porušili způsob jízdy a dvaačtyřicet jich za jízdy drželi hovorové zařízení. Celkem jednapadesát cyklistů porušili dopravní předpisy a na pokutách zaplatili téměř dvacet tisíc korun.

 

Ilustrační foto:   foto1     foto2

Zdroj:  PČR KŘPSmk ÚO Vnější služby Dopravní insperkotát Nový Jičín

vytisknout  e-mailem