Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na motorkáře dohlížel o víkendu i vrtulník

KRAJ - Další dopravně bezpečnostní akce zaměřená na řidiče motocyklů se uskutečnila o uplynulém víkendu. Řidiči motocyklů nejčastěji porušovali rychlost a přejížděli plnou čáru. 

Uplynulý víkend opět přálo počasí milovníkům rychlých strojů. Nejen ti se vydali na své oblíbené trasy Libereckého kraje.  S ohledem na zvýšený nárůst dopravních nehod s účastí řidičů motocyklů v poslední době, mnohdy s vážnými následky, se policisté zaměřili opět na tuto skupinu účastníků silničního provozu. 

Akce probíhala v neděli 12. září 2021 na Jablonecku, na řidiči motocyklů velmi oblíbeném úseku silnice I. třídy č. 10 mezi Železným Brodem a Loužnicí.

3Policisté dohlíželi především na dodržování pravidel silničního provozu řidiči motocyklů, kteří jsou velmi zranitelnými účastníky silničního provozu, a to nejen přímo na silnicích, ale chování těchto mnohdy neukázněných řidičů sledovali i z policejního vrtulníku.  Zaměřovali se zejména na bezohlednou a agresivní jízdu, rychlost a způsob jízdy, používání ochranných přileb, technický stav motocyklů i případné řízení pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Při akci nepřehlédli ani mnohé přestupky ostaních účastníků silničního provozu.

Do akce byla nasazena více jak desítka dopravních policistů jak s vozidly v barvách Policie ČR, tak i s vozidly určených pro skrytý dohled s radary. 

Během této akce  zkontrolovali 30 účastníků - tedy jak řidičů motorových vozidel, tak i motocyklů. 

Zjistili celkem 29 dopravních přestupků, za které na místě uložili příkazem pokuty v celkové výši 33 800 Kč a 1 přestupek oznámili k řešení příslušnému správnímu orgánu. Z toho se ve 14 případech jednalo o porušení dopravních předpisů řidiči motocyklů, za které jim bylo uloženo celkem 13 pokut ve výši 22 500 Kč a jeden přestupek byl oznámen správnímu orgánu. Mezi nejčastější prohřešky patřilo porušování nejvyšší povolené rychlosti, celkem v 15 případech (z toho ve 4 případech řidiči motocyklů), dále to byl způsob jízdy - nedovolené přejíždění plné čáry souvislé, a to celkem ve 12 případech (z toho v 10 případech  řidiči motocyklů). V případě řidičů motorových vozidel řešili policisté v jednom případě nepoužití bezpečnostních pásů, dále jeden řidič za jízdy telefonoval a jeden z řidičů měl nezajištěný náklad. 

Cílem těchto akcí je snížit počty a následky dopravních nehod řidičů motocyklů a zvýšit úroveň dodržování pravidel silničního provozu. Policisté  budou i v nadcházejícím období cílit na tyto nejzranitelnější účastníky, neboť ohrožují nejen životy své, ale často životy druhých.
 

14. 9. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem