Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na nás si jen tak někdo nepřijde!

KRAJ - Policejní preventisté vytvořili nástěnné kalendáře pro seniory s 12 preventivními tématy na rok 2022. 

Senioři jsou v naší společnosti stále více ohroženou skupinou obyvatel. Jako zvlášť zranitelné oběti trestných činů se stávají často objektem pro pachatele násilné a majetkové trestné činnosti. Tuto skupinu je důležité neustále informovat o nových praktikách podvodníků a eliminovat tak páchání trestné činnosti na těchto lehce zranitelných osobách.

Úvodní stranaK zajištění tohoto cíle vytvořili preventisté z Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje  nástěnný měsíční ilustrovaný kalendář s 12 preventivními tématy, vždy s tematickým obrázkem a poučkou k dané situaci (Volání na tísňovou linku, Jak se zachovat při přepadení, Senior v silničním provozu – viditelnost, Podvodné inzeráty, Legenda vnuk, syn v nouzi…, Ochrana před podomními prodejci, Výběr peněz z bankomatu, Nebezpečí v lese, Senior v silničním provozu – povinné lékařské prohlídky pro řidiče, Čištění komínů, revize, Domácí násilí, Pozor, kdo je za dveřmi!).

Formu preventivních kalendářů zvolili preventisté proto, že v souvislosti s pandemií COVID – 19 nebylo možné z důvodu platných protiepidemiologických opatření v uplynulém roce realizovat většinu setkání s touto skupinou obyvatel. Díky kalendářům se preventivní rady dostávají k této ohrožené skupině i jinou cestou.

Preventivní kalendáře mohly vzniknout za finanční podpory odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR v rámci vyhlášeného resortního Programu ministerstva vnitra ČR v oblasti prevence kriminality pro rok 2021 a bylo jich za přidělené finanční prostředky vyrobeno celkem 300 ks. Kalendáře přispějí k zajištění bezpečí seniorů při kontaktu s cizími lidmi a zároveň k posílení jejich právního vědomí.  Forma kalendářů je pro seniory zároveň i praktickým pomocníkem, kam si mohou zapisovat různé poznámky. Ilustrované obrázky na dané téma a poučka by jim vždy měly připomenout, jak se v té dané situaci zachovat tak, aby byli v bezpečí a nebyli nikým podvedeni a okradeni. Kalendář policisté z Oddělení tisku a prevence distribuovali na konci roku 2021 a nyní ještě na začátku roku 2022 distribuují při besedách, přednáškách či jiných různých preventivních akcích. Kromě těchto akcí jej rozvezli i do domovů seniorů a domovů s pečovatelskou službou. 

V návaznosti na besedy chceme vytvořit podmínky k úspěšnému ovlivnění myšlení seniorů při kontaktu s cizími lidmi, kteří je ohrožují. Tím by mohlo dojít k zamezení páchání přestupkové i trestné činnosti na této skupině obyvatel.

12. 2. 2022
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

Odkazy do noveho okna

Kalendář

Kalendář 

Detailní náhled

Úvodní strana

Úvodní strana 

Detailní náhled

Červenec

Červenec 

Detailní náhled

Listopad

Listopad 

Detailní náhled

Prosinec

Prosinec 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem