Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Na MS v biatlonu jsme připraveni

KRAJ VYSOČINA - Policisté budou působit především preventivně 

V Novém Městě na Moravě se ve dnech od 5. do 18. února uskuteční BMW IBU Mistrovství světa v biatlonu 2024. Čtrnáct dnů trvající sportovní klání, kterého se zúčastní sportovní týmy z mnoha zemí, se zařadilo mezi letošní nejprestižnější sportovní akce v rámci celé České republiky. Pořadatelé počítají v průběhu trvání světového šampionátu s přítomností několika stovek tisíc diváků. Jejich příjezd, odjezd i samotný pobyt v Novém Městě na Moravě a jeho okolí, bude proto klást vysoké nároky nejen na samotnou organizaci, ale především na zajištění bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu a na zajištění veřejného pořádku.

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina v úzké součinnosti s pořadateli pracuje velice intenzivně na přípravách bezpečnostního opatření již několik měsíců. Využili jsme také zkušenosti z realizace opatření při mistrovství světa, které se konalo v Novém Městě na Moravě v roce 2013. „Připravili jsme se proto na adekvátní bezpečnostní opatření. Policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, ale i policisté z některých specializovaných celorepublikových útvarů se budou po celou dobu trvání Mistrovství světa starat především o bezpečnost a veřejný pořádek v Novém Městě na Moravě a jeho okolí. Důležitá role Policie České republiky bude v oblasti bezpečnosti a plynulosti v dopravě, kde budeme působit hlavně preventivně,“  uvedl velitel bezpečnostního opatření plk. Mgr. Karel Sehnal, náměstek ředitele Krajského ředitelství policie kraje Vysočina pro vnější službu.

Do bezpečnostního opatření bude nasazen adekvátní počet policistů. Policisté  se budou podílet na zajištění veřejného a místního pořádku, aby se podařilo zamezit páchání trestných činů i přestupků. Prioritou bude chránit životy, zdraví a majetek občanů před případnými pachateli trestné činnosti. „Při přípravě bezpečnostního opatření jsme museli především vyhodnotit všechna možná rizika nejen s ohledem na lokalitu, kde bude akce probíhat, ale právě také s ohledem na předpokládaný vysoký počet sportovních a realizačních týmů a návštěvníků, mezi nimiž bude vysoký počet cizinců, kteří budou v České republice po celou dobu mistrovství světa pobývat v hotelech a penzionech,“ vysvětluje velitel opatření.

Mistrovství světa v Novém Městě na Moravě potrvá dva týdny a během této doby se v rámci denní a noční služby vystřídá ve službě na 220 policistů pořádkové, dopravní, cizinecké policie a kriminalistů služby kriminální policie a vyšetřování z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Na bezpečnostním opatření se budou podílet i další kolegové ze specializovaných útvarů s celorepublikovou působností – patří mezi ně například Letecká služba Policie ČR, Pyrotechnická služba Policie ČR.

Pořadatelé počítají s účastí několika desítek tisíc diváků na každý tréninkový den a ještě mnohem větší nápor očekávají v závodních dnech. Proto bude velice důležité, abychom zabránili páchání trestné činnosti a přestupkového jednání, a to nejen v samotném sportovním areálu, ale také ve městě, jeho okolí, v penzionech, hotelech a jejich okolí v celém našem kraji. V těchto zařízeních totiž budou bydlet sportovní týmy, ale také fanoušci z různých zemí i České republiky.

Policisté budou působit především preventivně, v hlídkách budeme mít nasazeny policistky a policisty s jazykovým vybavením, abychom zvládli komunikaci se zahraničními návštěvníky. Problematická na zvládnutí bude obecně doprava. Příjezd, odjezd i samotný pobyt sportovních týmů i fanoušků v Novém Městě na Moravě a okolí bude klást vysoké nároky nejen na samotnou organizaci, ale především na zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a parkování. Všichni sportovci, jejich realizační týmy, ale také diváci, se musí do areálu Vysočina Arény v Novém Městě na Moravě v jednotlivé tréninkové a soutěžní dny bezpečně dopravit a poté zaparkovat svá vozidla, což bude klást nezvykle vysoké nároky zejména na realizaci účinných opatření  na silnicích vedoucích do Nového Města na Moravě.

Výrazný vliv bude mít také aktuální počasí, které je na Vysočině nevyzpytatelné a může zásadním způsobem komplikovat hlavně plánované parkování. Ve spolupráci s pořadatelem akce a samosprávou města byla proto navržena některá zásadní dopravní omezení v okolí Nového Města na Moravě. Všechny komunikace, kterých se omezení bude týkat, budou viditelně opatřeny dopravními značkami, aby se řidiči mohli včas a dobře zorientovat. Počítáme s nasazením proměnných informačních tabulí, kde budou aktuální informace o směrech k parkovacím plochám. Stejně tak budou připraveny označené parkovací plochy a bude zajištěna kyvadlová doprava pro návštěvníky světového poháru. Předpokládáme, že budeme pravidelně poskytovat na sociálních sítích a pomocí speciální aplikace informace o zaplněnosti parkovišť a situaci v plynulosti provozu na silnicích k Novému Městu na Moravě. Problémy mohou vznikat i na dálnici D1, a to na příjezdu od Brna i od Prahy.

Policejní hlídky z odboru služby dopravní policie a speciálního oddělení dohledu z Ředitelství služby dopravní policie budou proto po celé dva týdny dohlížet na plynulost provozu a v případě potřeby budou regulovat dopravu. Dopravní policisté budou po celou dobu konání akce přítomni na všech důležitých příjezdových komunikacích, kterými se lze dostat do oblasti Novoměstska.. Velké množství návštěvníků, kteří budou na Novoměstsko přijíždět zájezdovými autobusy nebo osobními vozidly, velmi výrazně sníží kapacitu a dopravní obslužnost komunikací ve srovnání s běžným obdobím. Na příjezdech do Nového Města na Moravě se budou v pravidelných intervalech pohybovat také autobusy kyvadlové přepravy diváků ze záchytných parkovišť, autobusy fanoušků, vozidla týmů, pozvaných hostů, novinářů, vozidla zásobování i organizátorů. Z těchto důvodů se mohou také na silnicích tvořit kolony, které pak zvýší obvyklé dojezdové časy. Všichni řidiči proto musí dbát pokynů policejních hlídek, aby nedocházelo ke zbytečným komplikacím v dopravě.

Pěší i motorizované hlídky odboru služby pořádkové policie a cizinecké policie budou provádět hlídkovou službu zejména v Novém Městě na Moravě a jeho bezprostředním okolí. Policisté budou plnit zejména úkoly na úseku ochrany bezpečnosti osob a majetku a budou se podílet na zajištění veřejného a místního pořádku, aby se podařilo zamezit páchání přestupků a trestných činů. Pro pěší i motorizované hlídky bude důležitým úkolem monitorovat situaci na příchodových a odchodových trasách fanoušků.

„Naším hlavním cílem bude zajistit v místě veřejný pořádek a chránit majetek občanů před případnými pachateli trestné činnosti. Musíme zejména preventivně působit na řidiče motorových vozidel, aby svá vozidla řádně uzamkli a neponechávali ve vozidlech viditelně odložené věcí, které by mohly lákat zloděje. Stejně tak budou pěší hlídky a policisté služby kriminální policie a vyšetřování v civilu preventivně působit ve vztahu k možným kapesním krádežím. Klid a zajištění veřejného pořádku musíme zajistit také po skončení závodů, pokud se budou konat nějaké doprovodné programy v centru Nového Města na Moravě,“ doplnil plk. Mgr. Karel Sehnal.

S výkonem služby v rámci bezpečnostního opatření počítáme po celou dobu trvání mistrovství světa v rámci denních i nočních služeb a služba bude probíhat v Novém Městě na Moravě a jeho okolí. Další hlídky budou na místo podle potřeby vysílány na základě případných přijatých oznámení. Ve službě budou denně také kriminalisté. Přímo v Novém Městě na Moravě bude dočasně sídlit řídící štáb bezpečnostního opatření, který bude využívat mobilní operační středisko. Členové řídícího štábu budou mít přesně rozděleny své role a budou v úzkém kontaktu s představiteli ostatních složek integrovaného záchranného systému a s pořadateli akce.

Všechny návštěvníky, kteří budou vstupovat dovnitř Vysočina Arény, upozorňujeme na bezpečnostní opatření, se kterými bude souviset nutnost provedení  kontrol při jejich vstupu. Z tohoto důvodu je nutné počítat při vstupu se zdržením a je tedy důležité přicházet s dostatečným časovým předstihem a nenechávat si příchod na poslední chvíli. „Obracíme se na všechny návštěvníky, aby se s předstihem a především důkladně seznámili s návštěvním řádem, tedy pravidly vstupu dovnitř arény, a aby dodržovali tento návštěvní řád, který upravuje pravidla pro vstup návštěvníků a jejich chování uvnitř. Do sportovního areálu proto s sebou nenoste žádné předměty, které návštěvní výslovně řád zakazuje.  Jedná se například o nebezpečné předměty, mezi které patří pyrotechnika, nože a další předměty vyjmenované v návštěvním řádu,“ dodal závěrem velitel bezpečnostního opatření plk. Mgr. Karel Sehnal.

Aktuální informace týkající se bezpečnostní a dopravní situace v souvislosti s touto sportovní akcí naleznete od 5. února také na https://twitter.com/PolicieCZ

Důležité informace naleznete také:
https://www.biathlonnmnm.cz/pro-fanousky/navstevni-rad
https://www.biathlonnmnm.cz/pro-fanousky/doprava
https://www.mapujme.cz/nmnmparking/map.html

Budeme zveřejňovat každý den aktuální zprávy, které se budou týkat průběhu bezpečnostního opatření, stejně jako aktuální dopravní informace týkající se příjezdových tras do Nového Města na Moravě a parkováním, a to ve spolupráci s pořadateli a s využitím aplikace Tiskový servis novinářům budeme poskytovat v závodních dnech přímo v místě konání Mistrovství světa v biatlonu – telefonický kontakt pro požadavky na konkrétní tisková vyjádření - 725 375 094.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
21. leden 2024

vytisknout  e-mailem