Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Na mokru to řidičům o víkendu klouzalo

NÁCHODSKO – Jedna nehoda skončila těžkým zraněním. 

Po týdnech horka a sucha zřejmě někteří motoristé zapomněli, že na mokré vozovce musí přizpůsobit rychlost vozu a způsob jízdy kluzkému povrchu. Na příliš svižnou jízdu v dešti tak v sobotu 21. 9. 2018 po jedné hodině odpoledne doplatil u Chvalkovic řidič Renaultu Megane a u Březové pár minut před pátou odpoledne řidič Chrysleru.

DN VelichovkyVelichovky/Foto Policie ČRŘidič Renaultu měl větší štěstí. Při jízdě po silnici II. Třídy bezprostředně za obcí Chvalkovice směrem na Miskolezy 46letý  řidič zřejmě podržel nohu na plynu déle a při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal s vozem smyk. Vyjel do protisměrné části vozovky, kde se čelně střetl s protijedoucím vozidlem Hyundai. Na obou vozidlech došlo pouze k hmotné škodě (na Renaultu 45.000,- a na Hyundai 90.000,-), oba řidiči i spolejezdkyně z vozu Hyundai vyvázli bez zranění. Alkohol byl negativní, technická závada nebyla zjištěna ani uplatněna. Přesná příčina nehody a veškeré okolnosti nehody jsou nadále v šetření.

DN BřezováBřezová/Foto Policie ČROdpolední nehoda skončila pro jejího jediného aktéra bohužel hůř. Dvaceti šestiletý řidič vozidla Chrysler Voyager, jedoucí ve směru od Teplic nad Metují k Jetřichovu, s největší pravděpodobností nepřizpůsobil rychlost vozu stavu a povrchu vozovky. Při projíždění pravotočivé zatáčky dostal na mokré silnici smyk, vyjel vpravo mimo komunikaci, kde svou levou boční částí narazil do vzrostlého stromu. Při nehodě utrpěl vážné zranění a musel být letecky transportován  do Fakultní nemocnice Hradec Králové. Na vozidle vznikla hmotná škoda ve výši 70.000 korun. Vzhledem k povaze zranění nemohl být na místě podroben dechové zkoušce, dopravní policisté proto vyžádali od lékařů odběr krve a následný rozbor, zda řidič nebyl ovlivněn alkoholem nebo jinými nedovolenými látkami. Přesná příčina nehody a veškeré její okolnosti dále vyšetřují dopravní policisté.

Změny počasí s sebou přinášejí pro řidiče také změny v řízení vozu. Na mokrém povrchu se chová vozidlo jinak, než na suché vozovce, k zastavení či zpomalení potřebuje více času. Jak se vůz chová či jak "drží" na silnici záleží také na kvalitě jeho pneumatik. Pokud má řidič na automobilu pneumatiky nevhodné či s nižší vrstvou vzorku, nebezpečí smyku je mnohem větší.

por. Mgr. Eva Prachařová
3.9.2018 v 15:30

Odkazy do noveho okna

DN Březová

1.9.2018 

Detailní náhled

DN Březová

1.9.2018 

Detailní náhled

DN Březová

1.9.2018 

Detailní náhled

DN Březová

1.9.2018 

Detailní náhled

DN Velichovky

1.9.2018 

Detailní náhled

DN Velichovky

1.9.2018 

Detailní náhled

DN Velichovky

1.9.2018 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem