Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na mezinárodní stáži s francouzskými vyjednavači RAID

Policejní vyjednavači hrají zásadní roli při zajišťování bezpečnosti občanů v situacích, kdy jde opravdu o hodně. 

Třetí prosincový týden vyrazil český policejní vyjednavač na několikadenní mezinárodní stáž vyjednavačů ve Francii. Stáž organizovalo francouzské Ministerstvo vnitra, Ředitelství mezinárodní policejní spolupráce DCIS, a hlavními garanty stáže byli vyjednavači francouzského elitního útvaru RAID. Společného setkání se zúčastnili vyjednavači z Francie, Švýcarska, Monaka, Německa, Řecka, Litvy, Libanonu, Maroka či Thajska a Hongkongu.
Tématem společného setkání bylo předání praktických zkušeností a postupů při vyjednávání s teroristy, nebezpečnými pachateli a dalšími tzv. non-teroristy.
 
Přednášejícími byli vyjednavači RAID, kteří po představení jednotky RAID a jejich vyjednávacího týmu s účastníky podrobně rozebírali jednotlivé známé i méně známé případy; např. vyjednávání s teroristou Coulibalim v HyperMarché v roce 2015, vyjednávání se vzbouřenými vězni ve věznici Condé sur Sarthe v roce 2019, s únosci dětí a jejich požadavky na výkupné nejen ve Francii, ale i v zámoří na Haiti 2020 či v Cote d´Ivoir 2019. Informace zazněly z úst vyjednavačů, kteří se těchto akcí osobně účastnili.
 
V další části programu každý z účastníků přestavil svůj národní vyjednávací tým a prezentoval vybraný případ. Na společném fóru zazněl například případ německých kolegů, kteří vyjednávali telefonicky v kyberprostoru s nebezpečným počítačovým pirátem ohrožujícím funkčnost dvou velkých nemocnic, kdy tento případ měl i mezinárodní přesah a nezbytná byla i spolupráce vyjednavačů s expertními a národními týmy jiných zemí. Kolega z Maroka zmínil případ barikádové situace, kde nebezpečný pachatel zastřelil rodiče dětí, které si následně vzal jako rukojmí.
 
Všechny přítomné zaujal náš systém vyjednávání a také součinnostní cvičení, které proběhlo v Národním muzeu v roce 2021, jehož důležitou součástí bylo právě téměř 3hodinové vyjednávání s teroristy.
Díky těmto setkánín mohou kolegové získávat nejen nové informace, ale také kolegy, na které se mohou naši vyjednavači obrátit v případě krizové situace, se kterou v současné době nemají mnoho zkušeností.
 
Policejní vyjednavači hrají zásadní roli při zajišťování bezpečnosti občanů v situacích, kdy jde opravdu o hodně. Jsou vyškoleni k používání komunikačních a vyjednávacích technik k deeskalaci napjatých situací, řešení konfliktů a nakonec k mírovému řešení. Jejich odborné znalosti jsou neocenitelné při prevenci dalších zranění nebo ztrát na životech.

RAID - Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion / Vyšetřování, Pomoc, Zásah, Odstrašení

  • součást Police nationale, vznik 1985
  • boj proti organizovanému zločinu, banditismu, záchrana rukojmí, terorismu atd.
  • spolu s GIGN (Gendarmerie) a BRI (Police nationale) vytváří FIPN – francouzské speciální síly
  • 450 agentů ve 13 základnách ve Francii a 3 v zámoří, centrála v Bièvres v Essonne
  • do roku 2021 – 866 všech akcí vč. zákroků s rukojmími, 564 zadržených pachatelů vč. 91 teroristů, 59 pachatelů zabito atd.

Vyjednavači RAID – les négociateurs „NÉGO“

  • každá pobočka RAID má 1 skupinu vyjednavačů, cca 80 vyjednavačů v RAID
  • funkční od roku 1997, pod přímým velením velitele RAID
  • úkol – vyjednávání s teroristy, s únosci a nebezpečnými pachateli, vč. únosů francouzských občanů v cizině, non-teroristická vyjednávání, kyber-vyjednávání
  • do roku 2021 – 11 vyjednávání o rukojmí, 82 vyjednávání s psychicky narušenými nebezpečnými osobami, atd.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR

mjr. Zdeněk Orel
zástupce vedoucího odboru SPJ KRPA

17. ledna 2023

vytisknout  e-mailem