Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Manhattanu explodovala trubková nálož, útočil Bangladéšan

11. prosince 2017 Newyorská policie zasahuje na Manhattanu, kde vybuchla nálož. Lékaři ošetřili čtyři zraněné. Výbuch zranil i muže, který měl výbušné zařízení přidělané na těle, policie ho zadržela. Starosta Bill de Blasio označil incident za pokus o terorismus. Útočníkem je 27letý Bangladéšan Akajíd Ulláh. 

Výbuch se podle serveru BBC  odehrál na autobusovém terminálu Port Authority nedaleko Times Square. „Newyorská policie zasahuje u exploze blíže neupřesněného původu na 42. ulici na Manhattanu,“ uvedla policie na Twitteru krátce po výbuchu. Linky metra A, C a E byly evakuovány. 

Zasahující hasiči informují celkem o čtyřech zraněných. Útočník utrpěl popáleniny na rukou a na břiše. Ostatní zraněné zasáhla tlaková vlna, stěžují si na poškození sluchu a bolesti hlavy.

Český generální konzulát v New Yorku nemá informaci o tom, že by mezi zraněnými byli čeští občané. Na svém webu to oznámilo české ministerstvo zahraničí. Čechům zdržujícím se v místě incidentu doporučuje, aby dbali pokynů policie.

Stanice MSNBC uvedla, že zadrženým mužem je Bangladéšan Akajíd Ulláh, který se hlásí k Islámskému státu. Starosta New Yorku Bill de Blasio na tiskové konferenci sdělil, že zadržený muž bydlel v Brooklynu a je mu 27 let. V New Yorku žije sedm let. De Blasio útok označil za pokus o terorismus.

„Útočník díkybohu nedosáhl kýženého cíle,“ řekl de Blasio. 

Podle dosavadního vyšetřování útočník vešel do prostorů terminálu, který je spojený i s metrem, a na těle měl přidělanou takzvanou trubkovou nálož. Ta však nedopatřením explodovala předčasně a zřejmě jen částečně. Výbušnina byla technicky nedokonalá, k tělu ji měl útočník připevněnou suchým zipem a plastovými páskami. Podle dosavadního vyšetřování Ulláh neměl komplice. 

Dva výbuchy a chaos

Francisco Ramirez vypověděl, že okolo 7:45 ráno místního času uslyšel dva výbuchy. „Znělo to, jako kdyby to bylo v metru, ale nejsem si jistý. Byly to dvě hlasité exploze asi sekundu po sobě. Když jsem se snažil dostat na ulici, už byli všude policisté a jednotky SWAT. Bylo to děsivé a chaotické, žádné zraněné jsem ale neviděl,“ popsal Ramirez situaci po výbuchu serveru CNN.

Marlyn Yu Sherlocková byla ve chvíli výbuchu v jednom z obchodů na hlavním podlaží terminálu. Popsala, jak se po explozích lidé začali valit k východu. „Z rozhlasu pořád zněly koledy. Trvalo asi pět minut, než sem dorazili policisté. Když jsem vycházela ven, ptala jsem se jich, co to bylo. Říkali mi, že nějaký podezřelý balíček,“ uvedla.

Incident podle prezdienta Donalda Trumpa zdůraznil potřebu, aby Kongres změnil imigrační zákony. Trump uvedl, že incident zdůrazňuje nutnost, aby Kongres přijal jím prosazované zpřísnění přistěhovaleckých předpisů.

Podezřelý Bangladéšan se dostal do USA na rodinné vízum a tato „řetězová migrace“ je neslučitelná s národní bezpečností, dodal Trump podle agentury Reuters.

Terminál Port Authority je největším autobusovým terminálem ve Spojených státech, ročně obslouží více než 65 milionů lidí.

Útok dodávkou a plány teroru

New York se stále vzpamatovává z teroristického útoku z 31. října. Nejméně osm lidí zabil a dalších více než dvanáct zranil na jihozápadě Manhattanu řidič nákladní dodávky, který vjel do chodců a cyklistů. Policie pachatele postřelila a zadržela. Později ho identifikovala jako Uzbeka Sayfulla Saipova (více o útoku zde).

Na počátku října FBI informovala, že loni zmařila teroristický útok na Times Square, v metru a na hudebním koncertu v New Yorku. V souvislosti s plánovaným útokem byl zatčen jeden muž v USA a další dva v Pákistánu a na Filipínách. Teror chtěli tři muži spáchat ve jménu Islámského státu (více zde).

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/new-york-vybuch-hasici-policie-autobusovy-terminal-fhb-/zahranicni.aspx?c=A171211_135504_zahranicni_ert

vytisknout  e-mailem