Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Na lyžích i snowboardu - bezpečně

Jihočeský kraj - Policisté budou dohlížet na bezpečnost lyžařů i snowboardistů v lyžařském areálu Kozí pláně na Kaplicku, přijďte i Vy. (Hlasová schránka 974 221 116) 

V sobotu 12. února 2011 přjedou do lyžařského areálu Kozí pláně na Kaplicku policisté, zaměstnanci Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a partneři na akci s názvem " Den bezpečnosti dětí na sjezdovce". Cílem této preventivní akce bude upozornit všechny návštěvníky areálu na rizika spojená se zimními sporty, zejména pak s lyžováním. Během celého dne budou pro děti i dospělé připraveny různé soutěže preventivního charakteru. Vzhledem k tomu, že každoročně dojde na sjezdovkách v rámci celé České republiky k mnoha lehkým, ale bohužel i těžkým úrazům, které si mnohdy lyžaři či snowboardisté přivodí vlastní neopatrností a někdy i bezohledností vůči ostatním sportovcům na svahu, připomínáme desatero pravidel pro chování lyžařů i snowboardistů na sjezdových tratích,které vychází z pravidel Mezinárodní lyžařské federace. Policisté budou mít na svahu k dispozici radar, kterým některým z Vás změří, jakou závratnou rychlostí se kolikrát na svahu pohybujete a jak nebezpečné to může být. Než se za námi vydáte, pozorně si pravidla přečtěte, jejich dodržování totiž znamená bezpečí pro Vás i Vaše okolí.

1. Ohled na ostatní lyžaře - každý lyžař nebo snowboardista se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného.

2. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy - každý lyžař nebo snowboardista musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům jakož i hustotě provozu na sjezdovce.

3. Volba jízdní stopy - lyžař nebo snowboardista přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.

4. Předjíždění - předjíždět se může shora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.

5. Vjíždění a rozjíždění - každý lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.

6. Zastavení - každý lyžař nebo snowboardista se musí vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Lyžař nebo snowboardista, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.

7. Stoupání a sestup - lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.

8. Respektování značek - každý lyžař nebo snowboardista musí respektovat značení a signalizaci.

9. Chování při úrazech - při úrazech je každý lyžař nebo snowboardista povinen poskytnout první pomoc.

10. Povinnost prokázání se - každý lyžař nebo snowboardista, ať svědek nebo účastník, ať odpovědný nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje.

Řádně si pravidla zapamatujte a tuto sobotu se na Vás těšíme v lyžařském areálu Kozí pláně.

 

por. Bc. Lenka Holická, pisjc@mvcr.cz

9. února 2011

vytisknout  e-mailem